E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29809
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Vai uz mantojumu var pieteikties arī pēc vairāk nekā 10 gadiem

J
jautā:
01. jūlijā, 2023
Vija

Vectēvs nomira 1977. gadā, kad mamma bija nepilngadīga. Cik viņa atceras, vecmamma, tā kā ar vectēvu kopā vairs nedzīvoja, tajā laikā nenokārtoja mantojumu. Mamma vectēvam ir vienīgais oficiālais bērns, laulībā ar citu sievieti nebija. Vai uz mantojumu vēl var pretendēt un sakārtot šīs lietas? Ja var, tad kur jāvēršas, lai uzzinātu, kādu mantojumu vectēvs mammai ir atstājis, un kas jādara, lai mamma to saņemtu (cik mamma atceras, tēvam ir piederējis vismaz viens dzīvoklis, protams, viņai pašai nav papīru)? Varbūt kāds cits radinieks bez mammas ziņas mantojumu nokārtoja uz sava vārda. Kur ir iespējams noskaidrot informāciju šādā gadījumā?

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

Civillikuma 1895. pants nosaka: “Visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.” Civillikuma 1895. pants ir iekļauts šā likuma saistību tiesību izbeigšanās vispārīgajos noteikumos un noteic vispārējo termiņu saistību tiesības izlietošanai – desmit gadu. Saskaņā ar Civillikuma 1893. pantu saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likumā noteiktajā noilguma termiņā. Savukārt Civillikuma 6. pants nosaka, ka saistību tiesību vispārējie noteikumi piemērojami arī ģimenes, mantojuma un lietu tiesību attiecībām.

Līdz ar to noilguma termiņš ir 10 gadu, savukārt no jūsu vectēva nāves ir aizritējuši vairāk nekā 40 gadu.

Ja zināt konkrētu īpašumu, kuru vectēvs varētu būt atstājis, varat vērsties pie notāra, lai saņemtu konsultāciju un mēģinātu noskaidrot, vai palikusi kāda likumiska iespēja pieteikties mantojumam un vai uz mantojumu kāds vispār ir bijis pieteicies. Ņemot vērā, ka ir aizritējis gandrīz pusgadsimts, iespējamība, ka varēsiet ko mantot, ir maza.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 107 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas