E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29797
Lasīšanai: 2 minūtes
2
3
2
3

Darba likums paredz, ka atvaļinājumu piešķir kalendāra nedēļās

J
jautā:
28. jūnijā, 2023
Ilze

Biju atvaļinājumā no 19.06. līdz 22.06. Tā arī uzrakstīju iesniegumu par atvaļinājumu: četras kalendāra dienas. Darba devējs lūdza pārrakstīt iesniegumu no 19.06. līdz 25.06. – piecas kalendāra dienas. Vai tā ir pareizi?

A
atbild:
29. jūnijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. pants paredz, ka atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Pusēm vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. 

Tas nozīmē, ka atvaļinājumu piešķir kalendāra nedēļās, nevis kalendāra dienās. Ja puses vienojas, kā arī ja uzņēmuma iekšējais dokuments paredz citu atvaļinājuma piešķiršanas kārtību, tad atvaļinājumu piešķir atbilstoši iekšējai kārtībai, nepasliktinot darbinieka tiesības uz atpūtu.

Darba devējs lūdza jums pārrakstīt iesniegumu, ievērojot Darba likumā noteikto kārtību – atvaļinājumu piešķir kalendāra nedēļās.

Konkrētajā situācijā atvaļinājums ir viena kalendāra nedēļa, ko pagarina divas svētku dienas (23., 24. jūnijs), pieskaitot divas dienas pie atvaļinājuma pēdējās dienas. Tādējādi atvaļinājuma pēdējā diena ir 27. jūnijs.

Saskaņā ar Darba likuma 75. panta astoto daļu darba devējs atvaļinājuma laikā apmaksā tikai tās dienas, kad būtu bijis jāstrādā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 82 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas