E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29700
Lasīšanai: 4 minūtes

Kādam ēkām nevajag būvatļauju

J
jautā:
16. jūnijā, 2023
Svetlana

Labdien! 1. Vasarnīcā ir uzbūvēta garāža, būvinspekcija pieņēma lēmumu, ka tā ir māju paplašinājums un vajag dokumentāciju. Kādām ēkām nevajag būvatļauju un dokumentāciju? 2. Kaimiņi uzbūvēja žogu mūsu teritorijā, būvinspektors teica, ka nevar izsniegt būvatļauju žogu nojaukšanai un ir jāvēršas tiesā. Vai tā ir? Ir oficiālie mērījumi. 3. Kaimiņi pie kopējās robežas bez mūsu atļaujas uzbūvēja pirti un šķūni. Būvinspektors teica, ka viņam ir visa dokumentācija. 4. Šķūnis ir reģistrēts vietnē kadastrs.lv, bet nevaru atrast tehnisko dokumentāciju. Vai būvinspekcija var nojaukt šo ēku, vai nevaru atjaunot tehnisko dokumentāciju?

A
atbild:
26. jūnijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

1. Ēku būvnoteikumu 7. punkts noteic, kādos gadījumos nav nepieciešami būvniecības ieceres dokumenti, t. i., kādos gadījumos tie nav jāsaskaņo ar būvvaldi.

2. Žoga būvdarbiem nav nepieciešams paskaidrojuma raksts, būvniecības iesniegums vai cita būvniecības ieceres dokumentācija. Dokumentācija nav nepieciešama kopš 2021. gada, kad tika grozīti Ministru kabineta noteikumi Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi”. Taču, ierīkojot žogu, ir jāievēro pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi, kuros noteikti ierobežojumi žogu novietojumā, materiālu izvēlē, augstumā, caurredzamībā u. c.

3. Civillikuma 1091. pants noteic, ka ietaisīt jaunceļamās sienās logus uz blakus zemesgabala pusi drīkst tikai tad, ja šīs sienas atrodas ne mazāk kā četrus metrus no robežas vai lielākā atstatumā, ja tādu prasa vietējie būvnoteikumi. Ietaisīt logus uz blakus zemesgabala pusi jau pastāvošās sienās, kas stāv pie pašas robežas vai tuvāk par četriem metriem no robežas, drīkst tikai ar īpašnieka – kaimiņa – zemesgrāmatās ierakstītu piekrišanu, nodrošinot šiem logiem gaismas ieplūdumu vismaz 45o leņķī.

Savukārt atbilstoši Ministru kabineta 2013. gada 30. aprīļa noteikumu Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” 132. punktam jaunbūvējamās būves (izņemot inženierbūves – tiltus, estakādes, tuneļus, satiksmes pārvadus un inženierkomunikācijas) izvieto ne tuvāk par 4 metriem no zemes vienības robežām. Šo attālumu var samazināt, ja netiek pārkāptas normatīvo aktu prasības ugunsdrošības, higiēnas un insolācijas jomā un ir saņemts blakus esošās zemes vienības īpašnieka saskaņojums.

4. Ja nav ēkas dokumentācijas, tad jāizstrādā paskaidrojuma raksts pirmās grupas ēkas vai otrās grupas palīgēkas jaunai būvniecībai vai novietošanai.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 12. punkta 6.1. apakšpunktā minētajos gadījumos būvniecības ierosinātājs pats var izstrādāt nepieciešamos būvniecības ieceres dokumentus savai pirmās grupas dzīvojamai ēkai vai tās daļai, pirmās grupas vai otrās grupas palīgēkai vai lauku saimniecības nedzīvojamai ēkai, kuras parametri (stāvu skaits, apbūves laukums, būvtilpums) nepārsniedz šo noteikumu 107.1. apakšpunktā minētos parametrus.

Katrs patvaļīgas būvniecības gadījums tiek vērtēts atsevišķi. Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments (PAD) ēku nejauks, tas var uzdot īpašniekam atjaunot īpašumu iepriekšējā stāvoklī vai saskaņot būvniecību. Katrs gadījums ir izskatāms konkrēti, jo, piemēram, ja ēka tapusi padomju laikos, tad tās likumība netiks pārvērtēta. Aicinām īpašnieku sazināties ar PAD, rakstot e-pastu; pad@riga.lv, lai noskaidrotu jautājumus par ēkas dokumentācijas atjaunošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas