E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29653
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Pirmsskolas izglītības iestādē var uzņemt bērnu ar speciālajām vajadzībām

J
jautā:
12. jūnijā, 2023
Darja

Labdien! Privāta pirmskolas izglītības iestāde pieņēma bērnu ar diagnozi (epilepsija), nesaskaņojot to ar personālu. Ja bērnam būs lēkme, kurš uzņemsies atbildību? Izglītības iestādes vadītāja? Aukles? Vai ir iespēja kaut kā aizsargāt aukles? Paldies!

A
atbild:
20. jūnijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Vispārējās izglītības likuma 53. panta pirmajā daļā noteikts, ka izglītojamos ar speciālām vajadzībām var uzņemt vispārējās izglītības programmās. Prasības, kādas izvirzāmas vispārējās izglītības iestādēm, lai to īstenotajās vispārējās izglītības programmās uzņemtu izglītojamos ar speciālām vajadzībām, nosaka Ministru kabinets.

Uzņemot pirmsskolas izglītības iestādē (PII) bērnu ar diagnozi, t.sk. epilepsiju, jāievēro Ministru kabineta noteikumos Nr. 556 “Prasības vispārējās izglītības iestādēm, lai to īstenotajās izglītības programmās uzņemtu izglītojamos ar speciālām vajadzībām” noteiktais, tostarp izglītības iestādes pedagogiem saskaņā ar pedagoģiski medicīniskās komisijas vai izglītības vai klīniskā psihologa, logopēda, skolotāja logopēda vai speciālā pedagoga ieteikumiem un atbilstoši izglītojamā speciālajām vajadzībām, sadarbojoties ar izglītojamā likumiskajiem pārstāvjiem vai pilngadību sasniegušu izglītojamo, jāizstrādā individuāls izglītības programmas apguves plāns un jānodrošina tā īstenošana. Minēto noteikumu 1. pielikumā noteikti atbalsta pasākumi izglītojamiem ar speciālām vajadzībām vispārējās izglītības programmas apguvē, kā arī to īstenošanai nepieciešamais atbalsta personāls. Tiem PII izglītojamiem, kuriem nav pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinuma, nepieciešamos atbalsta pasākumus izvērtē izglītības iestāde un izvēlas tos, kas atbilst izglītojamā vecumposmam un speciālajām vajadzībām.

Tā kā šāds plāns jāizstrādā pedagogiem, bērna uzņemšana izglītības iestādē praktiski nav iespējama bez tiešas viņu iesaistes.

Atbilstoši Izglītības likuma 30. pantā noteiktajam izglītības iestādes vadītājs atbild par izglītības iestādes darbību un tās rezultātiem, par šā likuma un citu izglītības iestādes darbību reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī par intelektuālo, finanšu un materiālo līdzekļu racionālu izmantošanu.

Tātad pirmsskolas izglītības iestādes vadītājs ir atbildīgs arī par to, lai personāls, jo īpaši tie, kas strādā pirmsskolas grupiņā, kurā integrēts bērns ar speciālajām vajadzībām, būtu sagatavoti darbam ar šādu bērnu, t.sk. prastu sniegt viņam nepieciešamo neatliekamo palīdzību epileptiskās lēkmes gadījumā. Ja iestādes administrācija nepiedāvā šādu apmācību, tad jums ir tiesības to pieprasīt. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 125 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas