E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29647
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja pasažieris nav zinājis, ka autovadītājam nav braukšanas tiesību

J
jautā:
12. jūnijā, 2023
Leo

Vai automašīnas pasažiera pienākums ir zināt, vai autovadītājam, kuram viņš sēž blakus, ir iegūta vadītāja apliecība? Piemērs. Pasažierim vēl nav triju gadu braukšanas stāža. Šis pasažieris, nezinot, ka autovadītājam nav tiesību, apsēžas viņam blakus. Vadītājs pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus un viens pats braukā apkārt ar “baltajām tiesībām”. Uz viņa auto nav redzami nekādi trijstūri, kas identificētu, ka autovadītājs ir apmācāmā persona. Vai pasažieris, kas tiek pārvadāts no punkta A uz B bez nodoma apmācīt autovadītāju, var tikt sodīts par iepriekšminēto nezināšanu? Atkārtošu vēlreiz, autovadītājs netiek apmācīts. Paldies.

A
atbild:
29. jūnijā, 2023
Sandis Zellis
jurists

Konkrētajā situācijā jāvērtē pierādījumi. Lai arī aprakstītais gadījums formāli atbilst mācību braukšanas pazīmēm Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” izpratnē, šajā administratīvā pārkāpuma lietā ir jāizvērtē visi apstākļi, tostarp tie jāvērtē kopsakarā arī ar iesaistīto personu paskaidrojumiem un citām lietā iegūtajām ziņām. Piemēram, vai personas savā starpā ir pazīstamas, kur personas iekāpa automašīnā, kāds bija brauciena maršruts, vai transportlīdzeklim bija uzstādīta pazīšanas zīme atbilstoši noteikumu 235.236. un 237. punktā minētajām prasībām.

Tikai vispusīgi pārbaudot iegūtos pierādījumus, var konstatēt, vai attiecīgajā situācijā ir notikusi mācību braukšana, bet iesaistītās personas par to maldina, vai arī pasažieris patiesi nav zinājis, ka transportlīdzekli vada persona, kurai nav vadītāja apliecības. Līdz ar to no minētā izriet, vai administratīvā pārkāpuma lietā sodāms transportlīdzekļa faktiskais vadītājs atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 51. panta sestās daļas 1. punktam vai apmācītājs (pasažieris) atbilstoši minētā likuma 67. panta otrajai daļai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas