E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29610
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā rīkoties ar bezīpašnieka mantu

J
jautā:
06. jūnijā, 2023
Jānis

Labdien! Kur nonāk cilvēka mantas pēc nāves, un pie kuras iestādes vērsties ar šo jautājumu? Atgriezos Latvijā un uzzināju, ka vectēvs nomiris, dzīvoklis, kurā viņš dzīvoja, pieder pašvaldībai. Cik man zināms, mantinieku nav, un mantojuma ziņa nav izsludināta. Vai arī es nevarēju atrast. Ir pagājuši vairāki gadi kopš viņa nāves. Kā rīkoties?

A
atbild:
22. jūnijā, 2023

Pēc cilvēka nāves viņa tuvākajiem ģimenes locekļiem – mantiniekiem – ir ļoti būtiski veikt pirmo soli: aiziet pie zvērināta notāra un uzsākt mantojuma lietu. Latvijas valsts ir izvēlējusies pieteikšanās sistēmu, un mūsu zvērinātie notāri nemeklē potenciālos mirušā cilvēka mantiniekus: mantiniekiem pašiem pie zvērināta notāra ir rakstiski jāizsaka vēlme mantot. Tas nozīmē, ka mantinieks ir tas, kurš ierodas pie zvērināta notāra, un tikai pēc viņa rakstiska noteiktā kārtībā apliecināta iesnieguma saņemšanas zvērināts notārs ir tiesīgs uzsākt mantojuma lietu. Mantošanas iesniegumu mantinieks iesniedz zvērinātam notāram, kurš praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma, – pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas. Zvērināto notāru kontaktinformācija ir pieejama šeit. Vērsieties pie notāra, lai noskaidrotu, kā rīkoties.

Svarīgi ir ņemt vērā arī LV portāla skaidrojumā “Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu” norādīto: “[..] otra situācija varētu būt tad, ja cilvēks nomirst un uz mantojumu neviens nepiesakās. Piemēram, pašvaldība, kas ir nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) iekasētājs, var uzsākt mantojuma lietu. To var sākt arī nekustamā īpašuma (NĪ) apsaimniekotājs, kuram netiek maksāta apsaimniekošanas maksa. Persona, kas sniegusi šim mantojuma atstājējam kādu pakalpojumu, par ko nav samaksāts vai par ko netiek maksāts, var kļūt par ieinteresēto personu, kas var uzsākt mantojuma lietu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas