E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29527
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Ja traucē troksnis kaimiņa dzīvoklī

J
jautā:
24. maijā, 2023
Oksana

Labdien! Es dzīvoju četru dzīvokļu koka mājā klusā vietā. Viens kaimiņš nopirka dzīvokli otrajā stāvā, izremontēja un tagad izīrē dzīvokli pa dienām. Gandrīz katru vakaru tur mainās īrnieki. Dažreiz cilvēki atbrauc vēlu, bērni skraida un bļauj, citi lieto alkoholu, klausās mūziku līdz diviem naktī. Tā kā māja ir koka, šis viss ļoti traucē visiem pārējiem dzīvokļu īpašniekiem. Pēc sarunas ar kaimiņu viņš izteicās, ka tas ir viņa īpašums un viņš tajā var darīt, ko vēlas. Nevar teikt, ka trokšņa dēļ ikreiz jāsauc policija, turklāt cilvēki jau nav vainīgi, ka šī māja nav paredzēta tāda veida atpūtai, viņi arī ir situācijas ķīlnieki: ir samaksāta nauda, un viņi atbrauca atpūsties. Kādas tiesības ir mums, lai mēs varētu mierīgi dzīvot? Varbūt ir kādas iespējas “aizliegt” izmantot dzīvokli šādam mērķim?

A
atbild:
06. jūnijā, 2023

Vispirms jānorāda, ka tūristu izmitināšana ir saimnieciskā darbība, kas reģistrējama Valsts ieņēmumu dienestā.

Tūrisma likuma 1. panta 17. punkts nosaka:

17) tūristu mītne – ēkas daļa, ēka, ēku grupa vai labiekārtota vieta (teritorija), kurā komersants vai saimnieciskās darbības veicējs nodrošina tūristu diennakts izmitināšanu un apkalpošanu.

Savukārt minētā panta 12. punktā noteikts:

12) tūrisms – personas darbības, kas saistītas ar ceļošanu un uzturēšanos ārpus savas pastāvīgās dzīvesvietas brīvā laika pavadīšanas, lietišķo darījumu kārtošanas vai citā nolūkā ne ilgāk kā vienu gadu.

Ņemot vērā jautājumā minētos apstākļus, secināms, ka īpašnieks izlieto dzīvokļa īpašumu, pārkāpjot normatīvo aktu par pieļaujamā trokšņa līmeņa ievērošanu.

Pieļaujamā trokšņa līmeņi ir noteikti Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 4. pielikumā “Trokšņa robežlielumi telpās”.

Tā kā pārkāpumi notiek sistemātiski, lai aizsargātu savas tiesības dzīvot un uzturēties labvēlīga vidē, jūs varat vērsties pašvaldības policijā (zvanot uz dežūrdaļu un pēc tam rakstot oficiālu iesniegumu) katru reizi, kad tiek konstatēts šāda veida pārkāpums.

Dzīvokļa īpašuma likuma 14. pants nosaka:

(3) Dzīvokļa īpašumu var atsavināt Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, vienlaikus izliekot dzīvokļa īpašnieku, viņa ģimenes locekļus un citas dzīvokļa īpašumā iemitinātās personas, ja dzīvokļa īpašnieks, viņa ģimenes loceklis vai cita dzīvokļa īpašumā iemitinātā persona pārkāpj normatīvo aktu prasības, kas attiecas ar dzīvokļa īpašuma izmantošanu, tai skaitā sanitārās un ugunsdrošības normas, un tādējādi rada aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei.

(4) Prasību par dzīvokļa īpašuma atsavināšanu šā panta trešajā daļā noteiktajos gadījumos var celt dzīvokļu īpašnieku kopība vai ikviens dzīvokļa īpašnieks.

Ja šadas darbības netiek pārtrauktas un tiek iegūts pietiekamu pierādījumu kopums, jums ir tiesības celt prasību tiesā Dzīvokļa īpašuma likuma 14. panta noteiktajā kārtībā par īpašuma atsavināšanu un īpašnieka izlikšanu no dzīvojamajām telpām.

 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas