E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2949
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Par automašīnas pārreģistrēšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2013
Māris ,R

Pēc tēva nāves palika automašīna, kuru tagad lieto tēva civilsieva. Civilsieva palūdza mani palīdzēt iziet tehnisko apskati un, izmantojot manu nezināšanu un labticību, noformēja mani kā mašīnas valdītāju, bet reāli automašīna palika viņas rīcībā. Es uz to automašīnu nepretendēju un vēlētos to atdot viņas īpašumā, bet CSDD atteica to pārreģistrēt bez mantojuma apliecības. Automašīna ir veca, un mantojuma kārtošanas izdevumi būtu daudz lielāki nekā tās reālā vērtība. Kādas man ir iespējas "tikt vaļā" no tās mašīnas, lai neskaitītos manā valdījumā tas, kas īstenībā man nav, un lai es nebūtu atbildīgs par iespējamiem satiksmes nelaimes gadījumiem?

A
atbild:
10. oktobrī, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Diemžēl cita risinājuma kā mantojuma lietas nokārtošana nav

Šajā gadījumā nav runa par Jūsu maldināšanu no tēva dzīvesbiedres puses. Lai varētu iziet tehnisko apskati, atbilstoši normatīvajam regulējumam, mašīna bija jānoformē uz kādu no mantiniekiem. CSDD reģistros noteikti ir uzlikta atzīme, ka mašīnu nedrīkst atsavināt (pārdot) līdz konkrētās mantojuma lietas nokārtošanai. Mašīnu nav iespējams ne pārreģistrēt uz citu personu, ne nodot "šrotā", ne kā citādi ar to rīkoties.

Lai uzsāktu mantojuma lietu, ir nepieciešama tēva miršanas apliecība, Jūsu dzimšanas apliecība, mašīnas tehniskā apliecība un mašīnas novērtējums. Iesniegums mantojuma lietas uzsākšanai izmaksās aptuveni Ls 40 (ja tēvs ir miris jau vairāk kā pirms gada, tad izmaksas būs mazākas). Ja mašīna tik tiešām ir veca un mazvērtīga un tā ir vienīgā lieta, kas Jums ir pēc tēva nāves jāmanto, tad ir iespējams lūgt notāru atbrīvot Jūs no notāra amata atlīdzības samaksas. 

Pēc mantojuma lietas nokārtošanas varēsiet mašīnu pārreģistrēt.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas