E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29484
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai tiek apmaksāta slimības lapa par bērna kopšanu, ja darba attiecības izbeigtas

J
jautā:
20. maijā, 2023
Inta

Likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 13. panta ceturtajā daļā noteikts: “(4) Ja darba nespēja turpinās pēc darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusa zaudēšanas, slimības pabalstu par nepārtrauktu darba nespēju turpina izmaksāt 30 kalendārās dienas no dienas, kad persona zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu. Šis nosacījums neattiecas uz slimības pabalsta piešķiršanu gadījumos, kad tiek kopts slims bērns, kas nav sasniedzis 14 gadu vecumu.” Vai pienākas slimības lapas B (lai koptu bērnu ar kaula lūzumiem) apmaksa pēc darba attiecību izbeigšanas? Pirmreizējā lapa B izsniegta tad, kad biju darba attiecībās.

A
atbild:
24. maijā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Marika Zelčāne, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No jautājuma saprotams, ka vēlaties uzzināt, vai jums pienākas slimības lapas B apmaksa pēc darba attiecību izbeigšanas, ja slimības lapa tika izsniegta tad, kad vēl bijāt darba attiecībās.

Ja darba nespēja turpinās pēc darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusa zaudēšanas, tad slimības pabalstu par nepārtrauktu darba nespēju turpina izmaksāt 30 kalendārās dienas no dienas, kad persona zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu. Šis nosacījums neattiecas uz slimības pabalsta piešķiršanu gadījumos, kad tiek kopts slims bērns.

Tas nozīmē, ka slimības pabalstu pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas turpina izmaksāt vēl 30 kalendārās dienas tikai gadījumos, kad saslimusi pati apdrošinātā persona. Ja tiek kopts slims bērns (arī ar kaula lūzumiem), tad slimības pabalstu pēc darba attiecību pārtraukšanas nepiešķir un neizmaksā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas