E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29481
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Konta apķīlāšanas nosacījumi

J
jautā:
19. maijā, 2023
Ņikita Šileiko

Labdien! Zvērināts tiesu izpildītājs pieprasīja kontu bloķēšanu visās bankās, kurās man ir konti, nesagaidot atbildi. Katra banka par šo faktu ieturēja no manis komisiju 10–20 eiro apmērā. Vai izpildītājs bija tiesīgs tā rīkoties?

A
atbild:
23. maijā, 2023

Parādnieka bankas kontu apķīlāšana ir viens no piespiedu izpildes līdzekļiem, ko tiesu izpildītājs piemēro parāda piedziņas procesā. Kontu apķīlāšanas kārtību nosaka Civilprocesa likuma 599.1 panta nosacījumi:

1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (620 vai 310 eiro apmērā atkarībā no parādsaistību veida).

(6) Parādniekam – fiziskajai personai – ir tiesības informēt tiesu izpildītāju par kontu, kurā tam saglabājami kā neapķīlāti naudas līdzekļi šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteiktajā apmērā.

Banka par rīkojuma pieņemšanu izpildei iekasē savu komisijas maksu, kas jūsu gadījumā acīmredzot ir 10–20 eiro. Tas izriet no noslēgtā līguma starp banku kā pakalpojuma sniedzēju un jums kā pakalpojuma saņēmēju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas