E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29463
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja netiek novērsta nelikumīga būvniecība

J
jautā:
17. maijā, 2023
Andru

Būvvaldei tika uzrakstīts iesniegums par nelikumīgu būvniecību no kaimiņa puses, un būvvalde atbildēja: “jā”, esot konstatēts, ka būvniecība notiek bez būvniecības ieceres. Bet nu jau pusgadu nav nekādas tālākas darbības, nelikumīgā būvniecība nav novērsta. Tagad uzzināju, ka būvvaldē strādā kaimiņam pazīstami cilvēki, tāpēc nekas netiek darīts. Kā rīkoties, lai izskaustu šādu nelikumīgu būvniecību? Kas ir nākamā institūcija, kur vērsties, ja būvvalde nereaģē? Vai tāda būvniecība vispār ir pieļaujama?

A
atbild:
05. jūnijā, 2023

Saskaņā ar Būvniecības likuma 19. panta trešo daļu par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild zemes gabala īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs, bet, ja šādi būvdarbi veikti būvē, tad būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs. Ja tiek izmantotas apbūves tiesības, tad par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild apbūves tiesīgais. Ja būvdarbi ir veikti neatbilstoši būvprojektam, uz kura pamata būvvalde vai institūcija, kas pilda būvvaldes funkcijas, ir izdevusi būvatļauju vai akceptējusi būvniecības ieceri, tad par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild būvniecības ierosinātājs vai tā tiesību pārņēmējs.

Minētā likuma 12. panta pirmā daļa nosaka: būvvalde ir pašvaldības iestāde vai struktūrvienība vai vairāku pašvaldību izveidota iestāde. Būvvaldes funkcijas var īstenot arī vairākas pašvaldības struktūrvienības, no kurām katrai ir noteikta sava no šā likuma izrietoša kompetence. Tādējādi par būvvaldes rīcību jūs varat iesniegt sūdzību attiecīgās pasvaldības vadītājam (ja nav noteikta cita kārtība) vai arī vērsties administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu par būvvaldes faktisko rīcību (bezdarbību).

Pirms tam jums būtu jāpārliecinās par būvvaldes faktiskās rīcības atbilstību Būvniecības likuma 18. panta piektajā daļa noteiktajam:

(5) Ja būvinspektors saskaņā ar šā panta ceturtās daļas 1. punktu konstatē patvaļīgu būvniecību, viņš aptur būvdarbus un sagatavo atzinumu, bet iestāde pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

1) par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu, ja konkrētā objekta būvniecību attiecīgajā teritorijā nepieļauj normatīvie akti vai būvdarbi uzsākti pirms atzīmes izdarīšanas par projektēšanas nosacījumu izpildi – neatkarīgi no apstākļiem, kādēļ attiecīgā darbība nav tikusi veikta;

2) par atļauju veikt būvniecību pēc būvniecību regulējošu normatīvo aktu prasību izpildes, bet gadījumos, kad patvaļīgas būvniecības rezultātā nodarīts kaitējums videi, – arī pēc tā novēršanas vides un dabas aizsardzību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Ja lēmums par atļauju veikt būvniecību būvvaldes noteiktajā termiņā netiek izpildīts, būvvalde var lemt par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas