E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29430
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jādeklarē dzīvesbiedram pārskaitītā nauda

J
jautā:
15. maijā, 2023
Jānis

Ja divi cilvēki nav precējušies, bet viņiem ir kopīgs bērns, vai viņi skaitās radinieki un var neiesniegt deklarāciju par savstarpējiem norēķiniem? Jāveic pārskaitījums starp bērna tēvu un māti vairāk nekā 20 000 EUR apmērā, un nav īsti skaidrs, vai tas ir jādeklarē.

A
atbild:
08. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Radinieki jūs esat katrs bērnam, nevis savstarpēji.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā ir noteikts, ka ar nodokli netiek apliktas dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecākiem, bērniem, mazbērniem, vecvecākiem, brāļiem, māsām, mazmazbērniem, vecvecākiem, brāļu un māsu bērniem). Saņemot naudu no cilvēka, kurš nav laulātais vai tuvs radinieks, ar nodokli netiek aplikta summa līdz 1425 eiro no viena dāvinātāja – fiziskās personas – kalendārajā gadā. No summas virs 1425 eiro jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Likumā ir noteikti izņēmumi, kuros gadījumos dāvinājums netiek aplikts ar nodokli arī tad, ja tā saņēmējs nav laulātais vai radinieks. Ar nodokli neapliek dāvanas:

  • pilnā apmērā – neatkarīgi no tā, vai dāvinātāju ar fizisko personu saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, ja dāvinājums paredzēts un cilvēks to izlieto, lai segtu savus izdevumus par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, izdevumiem par specialitātes (profesijas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī ES dalībvalstu un EEZ valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas;
  • pilnā apmērā – neatkarīgi no tā, vai dāvinātāju ar fizisko personu saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, ja dāvinājums paredzēts un cilvēks to izlieto, lai segtu savus izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, izņemot kosmētiskās operācijas.

Naudas saņēmējam ir jāspēj dokumentāri pamatot, ka nauda izmantota minēto izdevumu apmaksai. Šajā gadījumā summas ierobežojuma nav, bet ir jābūt dokumentāriem pierādījumiem, ka dāvinājums ir izlietots tam paredzētajam mērķim un saņemts tikai bezskaidras naudas norēķinu veidā.

Papildu informācija jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas