E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29397
Lasīšanai: 3 minūtes

Pamatojums tiesu izpildītāja noraidīšanai

J
jautā:
12. maijā, 2023
Anastasija

Vai drīkst mainīt tiesu izpildītāju, ja esi parādnieks? Tiesu izpildītājs nav pārkāpis likumu, bet nav iespējas sarunāt vienošanos, jo parādniekam ir invaliditāte un apgādājamais. Tiesu izpildītājs tikai kopē likuma pantus vai rupji atbild. Parādnieks brīvprātīgi ir gatavs maksāt, bet pa daļām (100-150 eiro). Par parādnieku kļuvis veselības pasliktināšanās dēļ. Pirms tam visi rēķini tika apmaksāti.

A
atbild:
16. maijā, 2023

Kārtība tiesu izpildītāja atstatīšanai vai noraidīšanai ir noteikta Civilprocesa likuma 550.pantā:

(1) Tiesu izpildītājam aizliegts veikt izpildu darbības lietās, kurās viena no pusēm ir viņš pats, viņa laulātais, arī bijušais laulātais, viņa vai viņa laulātā radinieks taisnā līnijā visās pakāpēs, sānu līnijā — līdz ceturtajai pakāpei un svainības attiecībās — līdz trešajai pakāpei, viņa vai viņa laulātā aizbildnībā vai aizgādnībā esošas personas vai viņa, vai viņa laulātā adoptētāji vai adoptētie, kā arī tad, ja pastāv citi apstākļi, kuru ietekmē tiesu izpildītājs pamatoti nevar saglabāt objektivitāti un neitralitāti.

(2) Noraidījumu tiesu izpildītājam, iesniedzot viņam rakstveida pieteikumu, var pieteikt piedzinējs vai parādnieks, ja ir apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par tiesu izpildītāja objektivitāti. Pieteikumu tiesu izpildītājs izlemj nekavējoties. Lēmumu, ar kuru pieteikums atstāts bez apmierinājuma, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas. Sūdzības iesniegšana neaptur izpildu darbības.

(3) Par tiesas lēmumu atteikt tiesu izpildītāja noraidījumu var iesniegt blakus sūdzību.

(4) Ja tiesu izpildītājs sevi atstatījis vai ir noraidīts, viņš izpildu dokumentu nodod tālākai izpildīšanai citam tiesu izpildītājam Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes noteiktajā kārtībā.

Mazticams, ka Jūsu norādītie apstākļi varētu būt pamats pieteikt noraidījumu tiesu izpildītājam.

Ja tiesu izpildītājs ir pieļāvis disciplināri sodāmu pārkāpumu, piemēram, rīkojies profesionāli neētiski vai pārkāpis normatīvo aktu kārtību, persona var iesniegt sūdzību Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (Tiesu izpildītāju likuma 54. pantā noteiktajos gadījumos) vai Tieslietu ministrijā (Tiesu izpildītāju likuma 53. pantā noteiktajos gadījumos).

Parādnieks var mēģināt vērsties tieši pie piedzinēja (kreditora) un vienoties par labprātīgu, pakāpenisku parāda apmaksu. Ja kreditors tam piekritīs, viņš nosūtīs tiesu izpildītajam iesniegumu Civilprocesa likuma 559.panta pirmās daļas kārtībā un tiesu izpildītājam būs pamatojums atlikt izpildu darbības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas