E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29395
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par beztermiņa īres līguma termiņu

J
jautā:
11. maijā, 2023
Vladimirs

Labdien! Vēlos konsultāciju par beztermiņa īres līgumu. 2013. gadā ar mazmeitu noslēdzu beztermiņa līgumu par sava dzīvokļa īri. Vienojāmies par ļoti simbolisku nomas maksu. Šobrīd ir izveidojusies tāda situācija, ka nevaram sadzīvot. Mazmeitas vīrs ir agresīvs, draud dažādos veidos, kā arī traucē citiem manas mājas īrniekiem mierīgi dzīvot. Tas kaitē manai uzņēmējdarbībai un veselībai. Kā es varu lauzt šo īres līgumu? Vai tas, ja es uzteiktu dzīvokli rakstiskā veidā, nestu rezultātu? Šobrīd ir pārkāpts līguma punkts par citu īrnieku traucēšanu, kā arī ir tikusi veikta nelegāla būvniecība bez manas piekrišanas: mazmeita ierīkoja krāsni, kas apdraud citus īrniekus, jo dzīvokļos zem viņas ir fiksēta tvana gāzes noplūde. Ko es kā īpašnieks varu darīt, lai šī persona nekad nemantotu šo īpašumu? Vēlos to novēlēt savam biznesa partnerim un draugam.

A
atbild:
08. jūnijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Dzīvojamo telpu īres likums šobrīd reglamentē tiesiskās attiecības starp dzīvojamās telpas izīrētāju un īrnieku, nosakot viņu vispārējās tiesības, pienākumus un atbildību. Likums stājās spēkā 2021. gada 1. maijā.

Dzīvojamo telpu īres tiesiskajām attiecībām, ciktāl tās neregulē šis likums, piemērojams Civillikums un citi normatīvie akti.

Atbilstoši Civillikuma 2171. punktam izīrētājs var bez otras puses piekrišanas prasīt līguma atcelšanu, ja īrnieks bojā lietu, to nekārtīgi vai līgumam pretēji lietojot.

Saskaņā ar Civillikuma 2173. punktu visos tajos gadījumos, kad vienai pusei ir tiesība atkāpties no līguma, tai jāpaziņo par savu nodomu otrai, lai dotu vajadzīgo laiku: iznomātājam vai izīrētājam pieņemt, bet nomniekam vai īrniekam atdot vai atbrīvot lietu. Bet nekādā ziņā iznomātājs vai izīrētājs nedrīkst, kaut arī tāda tiesība līgumā būtu pielīgta, nomnieku vai īrnieku izlikt patvarīgi. Šo noteikumu neievērotājam jāatlīdzina visi zaudējumi.

Atbilstoši likuma pārejas noteikumu 4. punktam dzīvojamās telpas īres līgumi, kuri noslēgti līdz 2021. gada 30. aprīlim un kuru darbība turpinās pēc šā likuma spēkā stāšanās, izīrētājam un īrniekam vienojoties, grozāmi atbilstoši šā likuma 8. panta pirmās daļas noteikumiem ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim. Ja izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par šiem noteikumiem, tad strīdu izšķir tiesa. Šāda prasība ir ceļama ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim.

Saskaņā ar pārejas noteikumu 5. punktu, ja dzīvojamās telpas īres līgums ir noslēgts līdz 2021. gada 30. aprīlim, tā darbība turpinās pēc šā likuma spēkā stāšanās, šajā līgumā nav norādīts termiņš, uz kādu dzīvojamā telpa izīrēta, un izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par turpmāku dzīvojamās telpas īres līguma termiņu, tiesa to nosaka pēc sava ieskata uz laiku, kas nepārsniedz 10 gadus, bet ne ilgāku kā līdz 2036. gada 31. decembrim. Tādu dzīvojamās telpas īres līgumu termiņš, kuri līdz 2026. gada 31. decembrim nav grozīti vai par kuriem līdz 2026. gada 31. decembrim nav celta prasība tiesā, ir 2036. gada 31. decembris.

Civillikums paredz trīs mantošanas veidus: testamentāro, likumisko un līgumisko. Mantojuma atstājējs savu gribu var izteikt testamentā vai mantojuma līgumā. Ieteicams vērsties pie notāra.

Līgumiskai mantojuma tiesībai ir priekšroka pret testamentāro, un kā pirmajai, tā otrajai ir priekšroka pret likumisko; visi trīs mantojuma tiesību veidi var pastāvēt kopīgi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas