E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29322
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā anulēt personas deklarēto dzīvesvietas adresi

J
jautā:
04. maijā, 2023
Tamāra

Labdien! Es gribu šķirties no sava vīra. Dzīvoju Latvijā, vīrs dzīvo Īrijā kopš 2019. gada. Latvijā man pieder nekustamais īpašums. Es esmu vienīgā īpašniece. Vai mans vīrs šķiršanas laikā var pieprasīt daļu no mana īpašuma? Esmu deklarēta savā īpašumā kopš 1970. gada. Deklarēju vīru savā īpašumā 1996. gadā, pēc tam kad viņš pārdeva savu dzīvokli. 2000. gadā privatizēju savu dzīvokli kā vienīgā īpašniece. Vai varu izdeklarēt vīru no sava dzīvokļa? Paldies.

A
atbild:
30. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 91. pantu katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir:

  • manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;
  • priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;
  • manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;
  • laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;
  • manta, ar ko aizstāta iepriekšējos (1.–4.) punktos minētā manta.

Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemesgrāmatās.

Saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir laulāto kopīga manta. Līdzdalība var notikt ar mantisku ieguldījumu un nemantisku ieguldījumu. Manta, kas nav iegūta iepriekš minētajos apstākļos, ir atzīstama par laulāto atsevišķu mantu. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta abiem pieder līdzīgās daļās.

Portālā www.latvija.lv. nekustamā īpašuma īpašnieks var noskaidrot, kādas personas ir deklarētas viņa īpašumā.

Lai anulētu personas deklarēto dzīvesvietas adresi (tas ir bezmaksas pakalpojums), sākumā jāvēršas ar iesniegumu savā pašvaldībā. E-iesniegumu pašvaldībai var iesniegt, izmantojot tiešsaistes formu portālā www.latvija.lv. Iesniegumā jānorāda pēc iespējas vairāk informācijas, kas varētu palīdzēt pašvaldībai pieņemt lēmumu. Noteikti jānorāda sava deklarētā adrese, personas, kuras vēlaties izdeklarēt no sava īpašuma, vārds un uzvārds, iemesls, kādēļ vēlaties personas izdeklarēt. Kā iemeslu (tiesisku pamatojumu) var norādīt Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. pantā minēto.

Lēmums pašvaldībā tiek pieņemts mēneša laikā, nepieciešamības gadījumā pagarinot lēmuma pieņemšanas termiņu līdz četriem mēnešiem.

Vairāk informācijas par deklarētās dzīvesvietas ziņu anulēšanu var atrast portālā www.latvija.lv, iesniedzot iesniegumu un izvēloties savu pašvaldību.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas