E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29309
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis no ienākumiem par pārdotiem dzīvokļiem, kuros bijusi deklarēta dzīvesvieta

J
jautā:
03. maijā, 2023
Vilnis

Izlasīju šādu likumu: “Vēl viens terminēts kritērijs ir deklarēšanās fakts. Pat ja cilvēkam ir vairāki īpašumi, pārdodot to, kurš īpašumā ir bijis vismaz piecus gadus, ja tajā noteiktu laiku ir deklarēta dzīvesvieta, ienākuma nodoklis no īpašuma pārdošanas nav jāmaksā. Deklarēšanās 12 mēneši var būt jebkurā periodā šo piecu gadu laikā.” Man īpašumā ir divi dzīvokļi (19 un 25 gadus). Es gribu pārdeklarēties no viena sava dzīvokļa uz otru un nodzīvot tajā 12 mēnešus. Es tā saprotu, ka pēc gada, to pārdodot, man ienākuma nodoklis nebūs jāmaksā.

A
atbild:
25. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese) (likuma 9. panta pirmās daļas 33. punkts).

Ministru kabineta noteikumu Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 45. punktā ir noteikts: piemērojot likuma 9. panta pirmās daļas 33. punktu, tajā minētais laikposms, kad nekustamais īpašums bijis personas deklarētā dzīvesvieta (12 mēneši), ir jebkuri 12 mēneši pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai.

Tātad deklarēšanas kritērijs attiecas uz pēdējiem pieciem gadiem pirms jebkura īpašuma pārdošanas.

Noteikumu 48. punktā arī noteikts: piemērojot likuma 9. panta pirmās daļas 33. punktu, vērtē, vai nekustamais īpašums nav izmantots saimnieciskajā darbībā kā pamatlīdzeklis.

Par nodokļa piemērošanu individuālā situācijā jau pirms darījuma jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas