E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29293
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā pieņemt kopīpašnieku lēmumus

J
jautā:
02. maijā, 2023
Jaundis Unklais

Dzīvokļa īpašuma likuma 18. pants paredz iespēju kopīpašniekiem pieņemt lēmumu, “citādi savstarpēji vienojoties. Likuma 21. pants nosaka, ka par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu ir pieņemama visu dzīvokļu īpašnieku savstarpēja vienošanās. Vai “visu dzīvokļu īpašnieku savstarpēja vienošanās” nozīmē, ka par īpašu veidu (procedūru), kādā turpmāk tiks pieņemti kopīpašnieku lēmumi, ir jāpieņem lēmums 100% kopīpašnieku (piemēram, kopsapulcē vai ar aptauju)? Vai arī “visu dzīvokļu īpašnieku savstarpēja vienošanās” nozīmē, ka ikviens lēmums jāpieņem ar 100% balsu, ja tiek izmantoti nestandarta balsošanas veidi, piemēram, tiešsaistes anketas (par kuru kopīpašnieki nebija iepriekš vienojušies)?

A
atbild:
03. maijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants nosaka dzīvokļu īpašnieku kopības kompetenci. Tā var lemt arī par citiem jautājumiem, kurus dzīvokļu īpašnieku kopība noteikusi par tādiem, kas ietilpst vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopības kompetencē.

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas