E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2927
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Par neatraidāmajiem mantiniekiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2013
Gints Nauris Egle

Dzīvoklis ir uz mammas vārda, esmu vienīgais bērns, deklarēts un dzīvojam kopā. Kurš ir dzīvokļa mantinieks? Vai tikai es? Vai arī mans nu jau pilngadīgais bērns (manas mammas mazbērns), kurš dzīvo ar savu mammu citur?

A
atbild:
03. oktobrī, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Saskaņā ar Civillikuma 404.pantu, gan bērni, gan mazbērni ir pirmās šķiras mantinieki. Vispirms manto bērni, bet, ja bērnu nav, tad – mazbērni.

Tātad ja uz atstāto mantojumu pieteiksieties Jūs, tad Jūsu bērns (Jūsu mammas mazbērns) mantot nevarēs. Ja Jūs uz atstāto mantojumu nepieteiksieties vai arī Jūs no tā atteiksieties, vai arī - mantojums atklāsies pēc tam, kad Jūsu vairs nebūs, tad mantot drīkstēs Jūsu bērns. 

Saskaņā ar Civillikuma 423.pantu, neatraidāmie mantinieki ir laulātais un lejupējie (bērni, mazbērni), bet, ja to nav, tad tuvākās pakāpes augšupējie (vecāki, vecvecāki). Jāatgādina, ka neatraidāmie mantinieki savu neatņemamo mantojuma daļu var izprasīt tikai tad, ja kāds cits manto pēc testamenta un ja mantojuma atstājējs saviem neatraidāmajiem mantiniekiem nav atstājis viņu neatņemamās daļas.

Tātad, ja Jūsu mamma ar testamentu visu savu mantu, tajā skaitā dzīvokli, būs novēlējusi personai A (piemēram, savam mazdēlam), tad Jums ir tiesības (nevis pienākums) izprasīt savu neatņemamo mantojuma daļu. Analogi, ja testamentā novēlējums būs izteikts par labu tikai Jums, izprasīt savu neatņemamo daļu būs tiesības Jūsu dēlam.

Apstāklis, ka Jūs esat deklarēts vienā adresē ar Jūsu mammu, mantojuma lietas kārtošanas gadījumā samazinās gan notāram maksājamās amata atlīdzības apmēru, gan zemesgrāmatā maksājamās valsts nodevas par īpašumtiesību pārreģistrēšanas apmēru.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas