E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29245
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Zemes iegādes darījuma noformēšana uz vecāku vārda

J
jautā:
21. aprīlī, 2023
Edgars

Ir pašvaldības zemes, kas tiek izpirkta uz vecāku vārda, bet maksā viens no diviem bērniem. Vai pastāv  dokumenta veids, ar ko pēc izpirkuma beigām tiktu noteikts, ka šis bērns neapstrīdami iegūtu zemi tik savā īpašumā?

A
atbild:
16. maijā, 2023

Par zemes īpašnieku tiek uzskatīts tas, kā īpašumtiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatās atbilstoši  “Civillikuma” 994. pantā

Jums ar vecākiem ir savstarpēji jāvienojas, kā nodot Jums zemes īpašumtiesības. Tas var būt, piemēram, pirkuma līgums, dāvinājums, mantojuma līgums vai testaments, uztura līgums vai hipotēka. Izvēlēties atbilstošu līguma (darījuma) formu Jums var palīdzēt zvērināts notārs. Notāru kontaktinformācija ir pieejama šeit (ir arī attālinātas konsultācijas).

Jebkurai izvēlētai darījuma formai ir nepieciešama pušu savstarpēja piekrišana, turklāt tiesiskiem darījumiem jābūt noslēgtiem bez maldiem, spaidiem un draudiem.

Svarīgi atcerēties, ka dāvinājuma, mantojuma līguma vai testamenta gadījumā pārējiem mantiniekiem ir tiesības izprasīt savu neatņemamo daļu naudā (neatņemama daļa ir puse no tās daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma). Mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušam vai par mirušu izsludinātam piederējušas viņa patiesās vai tiesiski pieņemamās nāves laikā (atbilstoši) “Civillikuma” 382., 418.,422., 467., pantā noteiktajām).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas