E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29203
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Mantojumā saņemta zemes īpašuma pārdošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2023
Sandra

Labdien! Esam 9 īpašnieki vienam zemes īpašumam. Viens no īpašniekiem ir devies mūžībā. Cik ilgs laiks vajadzīgs, lai jaunie mantinieki varētu rīkoties ar īpašumu? Vēlamies to pārdot.

A
atbild:
25. aprīlī, 2023

Tad, kad mantojums ir pieņemts, t. i., saņemta zvērināta notāra izsniegta mantojuma apliecība un jūsu īpašumtiesības uz zemes īpašumu ir nostiprinātas zemesgrāmatās, tad mantiniekiem atbilstoši Civillikuma 994. pantā noteiktajam rodas tiesības zemes īpašumu pārdot.

Attiecībā uz zemes īpašuma pārdošanu iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un ja pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai tas ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums.

Savukārt, ja nekustamais īpašums, kuru vēlaties pārdot, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, uzskatāms, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums. Tas ir noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas