E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29195
Lasīšanai: 3 minūtes

Ceļu satiksmes video fiksācija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2023
JURIS

Labdien! Vēlējos noskaidrot par filmēšanu uz ielas un video reģistratoriem. Vai ir atļauts fiksēt ceļu satiksmes un citus administratīvos pārkāpumus ar savu personīgo kameru un publicēt internetā ar vai bez numuru aizmiglošanas?

A
atbild:
02. maijā, 2023

Video reģistratoru izmantošana (video ieraksta izdarīšana ar ieraksta saglabāšanu) ir likumīga, ja tiek ievēroti Fizisko personu datu apstrādes likuma 36. pantā noteiktie priekšnosacījumi:

“(1) Šā likuma un datu regulas prasības neattiecas uz datu apstrādi, ko fiziskās personas veic, izmantojot automatizētas datu ieraksta ierīces ceļu satiksmē, personiskajām vai mājsaimniecības vajadzībām. Ceļu satiksmē iegūtos ierakstus aizliegts izpaust citām personām un institūcijām, izņemot gadījumus, kad ir konstatējams kāds no datu regulā noteiktajiem datu apstrādes pamatiem.

(2) Šā likuma un datu regulas prasības neattiecas uz datu apstrādi, ko veic fiziskās personas, izmantojot automatizētas videonovērošanas ierīces personiskajām vai mājsaimniecības vajadzībām. Par datu apstrādi personiskajām vai mājsaimniecības vajadzībām netiek uzskatīta publiskās telpas novērošana plašā mērogā vai gadījumi, kad tiek izmantoti tehniskie palīglīdzekļi informācijas strukturēšanai.”

Tādējādi, ja, veicot video fiksāciju (piedaloties ceļu satiksmē), ierakstā tiek konstatētas darbības, kuras ir administratīvi, civiltiesiski vai krimināli sodāmas, jums ir tiesības saglabāt šo ierakstu un to nodot kompetentajām valsts iestādēm informācijas izvērtēšanai un personu saukšanai pie atbildības. Šādas darbības ir tiesiskas arī Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 kontekstā, t. i., darbības tiek veiktas sabiedrības interesēs leģitīmo interešu aizsardzības nolūkā (6. panta 1. punkta e) un f) apakšpunktu izpratnē).

Attiecībā uz iegūto ierakstu publiskošanu sociālajos tīklos paskaidrojam, ka Regulas tvērums neattiecas uz publiskojamo datu saturu, proti, Regulas (18) apsvērums nosaka:

“Šo regulu nepiemēro personas datu apstrādei, kuru veic fiziska persona tikai personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā un kura tādējādi nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību. Personiski vai mājsaimnieciski pasākumi varētu ietvert korespondenci un adrešu sarakstu turēšanu, vai sociālo tīklošanos un tiešsaistes darbības, ko veic saistībā ar šādiem pasākumiem. Tomēr šo regulu piemēro pārziņiem vai apstrādātājiem, kas nodrošina personas datu apstrādes līdzekļus šādām personiska vai mājsaimnieciska rakstura darbībām.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas