E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29179
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kas ir paredzēts dāvinājuma līgumā ar uzlikumu

J
jautā:
16. aprīlī, 2023
Anna

Tuviniekam pieder nekustamais īpašums, kurā pašreiz arī dzīvo. Nekustamais īpašums ir iegūts ar dāvinājuma līgumu. Dāvinājuma līgums ir ar uzlikumu - aizliegums atsavināt īpašumu līdz noteiktam laikam bez trešās personas rakstiskas piekrišanas vai arī līdz brīdim, kad īpašniekam ir nostiprinātas īpašuma tiesības. Trešajai personai ir noteiktas lietojuma tiesības. Vai šajā gadījumā ar īpašuma tiesību nostiprināšanu tiek saprasts ieraksts zemesgrāmatā? Ja jā, vai ir pieņemams, ka nekustamo īpašumu ar ierakstu zemesgrāmatā ir tiesības atsavināt?

A
atbild:
18. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Šajā gadījumā ar īpašuma tiesību nostiprināšanu parasti tiek saprasts ieraksts zemesgrāmatā.

Parasti šāda veida personālservitūts ir nostiprināts nekustamā īpašuma dāvinājuma līgumā, kas ir noslēgts ar uzlikumu par nekustamā īpašuma lietojuma tiesībām dāvinātājam līdz noteiktajam termiņam. Šīs saistības noteiktas Civillikuma 1928. pantā. Tas nozīmē, ka personai ir nostiprinātas bezmaksas (bezatlīdzības) lietošanas tiesības uz nekustamo īpašumu līdz noteiktajam termiņam.

Civillikumā ir paredzēts, ka katram dāvinājumam drīkst pievienot sevišķu noteikumu, ko sauc par uzlikumu, kurā  paredzēts, kādā veidā vai kādam mērķim apdāvinātajam jāizlieto saņemtā dāvana, vai arī ir ierobežots tiesību ilgums.

Dāvinājuma līgumā ar uzlikumu var paredzēt, piemēram, mūža lietošanas tiesības uz nekustamo īpašumu par labu dāvinātājam un aizliegumu nekustamo īpašumu bez dāvinātāja rakstiskas piekrišanas atsavināt (piemēram, pārdot), uzdāvināt, ieķīlāt un apgrūtināt ar lietu tiesībām (piemēram, noteikt servitūtus).

Ja šāds ierakstam zemesgrāmatā ir, nekustamo īpašumu bez dāvinātāja rakstiskas piekrišanas, atsavināt nevar.

Piemēram, ja nekustamajam īpašumam mainās īpašnieks, persona, kurai ir nostiprinātas lietojuma tiesības uz visu  mūžu, šīs tiesības saglabājas, jo apgrūtinājums par bijušā īpašnieka lietojuma tiesībām līdz mūža galam ir reģistrēts zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas