E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29161
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā sakārtot īpašumu, kas nevienam nepieder

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2023
Gunita

Labdien! Kā rīkoties, ja daudzdzīvokļu mājā vienam dzīvoklim nav īpašnieka, nav dokumentu, kas apliecinātu, ka kolhozs kādam šo dzīvokli ir pārdevis. Kā šādu īpašumu var sakārtot? Pašvaldība atbild, ka neko nezina. Kā rīkoties? Īpašnieks dzīvokli ir iegādājies par pajām, ir dokumenti, tomēr viņš nav sakārtojis īpašumtiesības zemesgrāmatā, ir izbraucis no valsts, nezinām, vai persona vēl ir dzīva.

A
atbild:
20. aprīlī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Ja īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā, kadastra informācijas sistēmā nav informācijas par īpašnieku vai īpašnieks ir juridiskā persona, kas sen ir likvidēta, tiesā jāceļ prasība par to, ka šī manta piekrīt valstij.

Prasību tiesā var celt ieinteresētā persona, piemēram, pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas konkrētais nekustamais īpašums un kura ir nekustamā īpašuma nodokļa iekasētājs. Prasību tiesā var celt arī mājas pārvaldnieks, jo netiek maksāti komunālie maksājumi.

Vērtējot no likumdošanas aspekta, jēdzienu “ieinteresētā persona” iespējams traktēt ļoti plaši.

Ja īpašnieks ir izbraucis no valsts, ir dokumenti, taču nav sakārtota zemesgrāmata, tad uz šo īpašnieku attiecas Dzīvokļa īpašuma likuma 8. panta otrā daļa. Tā noteic, ka līdz dzīvokļa īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļa īpašuma ieguvēju attiecas visas šā likuma normas, kas nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, izņemot tās likumā noteiktās tiesības, kuras dzīvokļa īpašuma ieguvējs iegūst pēc dzīvokļa īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā.

Likumdošana nenosaka, cik ilgā laika periodā īpašums ir jāreģistrē zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas