E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29038
Lasīšanai: 3 minūtes

Zemes lietošanas maksas regulējums atšķiras piespiedu un brīvprātīgi dalītā īpašuma gadījumos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2023
Inese

Kā var risināt konfliktu starp zemes īpašnieku un mājas īpašnieku, ja pēdējais nevēlas māju pārdot, bet zemes iegādei naudas nav? Kādu īres maksu drīkst prasīt? Kāda minimālā platība ap māju jānodrošina mājas īpašniekam?

A
atbild:
17. aprīlī, 2023

Ja zeme pieder vienam īpašniekam, bet māja uz tās – citam, mājas īpašniekam par zemes izmantošanu ir jāmaksā.

Dalītais īpašums var būt izveidojies divējādi:

  • vēsturiskās situācijas risinājums, ko praksē dēvē par piespiedu dalīto īpašumu;
  • brīvprātīgs dalītais īpašums, kas ir brīvprātīgi, uz nomas līguma pamata radīts un ir spēkā tikai noteiktu laiku.

Piespiedu dalītais īpašums vēsturiski veidojies likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. panta pirmās daļas 1.–4. punktā noteiktajos gadījumos, uz šiem gadījumiem ir attiecināmas zemes likumiskās lietošanas tiesības.   

Piespiedu dalītā īpašuma gadījumos paredzēts, ka būves īpašnieks par zemes likumiskās lietošanas tiesībām maksā 4% no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāk par 50 eiro gadā. Būves īpašnieks un zemes īpašnieks var rakstveidā vienoties par citu lietošanas maksas apmēru.

Ja normatīvie akti zemes reformas un privatizācijas jomā neregulē platības jautājumu, bet pusēm ir bijusi vienošanās par šo platību (zemes nomas līgums), līgumā noteiktā zemes platība paliek spēkā arī zemes likumiskās lietošanas tiesībās.

Piespiedu nomas tiesisko attiecību regulējums (tātad zemes likumiskās lietošanas tiesības) neattiecas uz brīvprātīgo dalīto īpašumu. Brīvprātīgā dalītā īpašumā pušu tiesiskās attiecības regulē zemes nomas līgums, uz kura pamata nomnieks ir uzcēlis būvi uz iznomātāja zemes kā patstāvīgu īpašuma objektu, tostarp jautājumos par nomas maksu.

Ja ir domstarpības, ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu konsultāciju un informāciju par iespējamajiem risinājumiem, jo tos ietekmē konkrētā situācija un fakti par īpašumiem un īpašumtiesībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas