E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29026
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ieraksti Latvijas Republikas pilsoņa pasē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2023
Inta

Sveicināti! Kāpēc Latvijas Republikas īpašumā – pasē – vārds, uzvārds rakstīts ar lielajiem burtiem, ja LPSR laikā izdotajā dzimšanas apliecībā ir lielais sākuma burts, pārējie – mazie burti? Kāpēc Latvijas Republikas īpašumā – pasē – kā dokumenta tips (veids) ir norādīts P – pagaidu/ārkārtas situācija?

Publiskais autentisko ceļošanas un personu apliecinošu dokumentu tiešsaistes reģistrs (PRADO) ir tiešsaistes ceļojumu dokumentu drošības elementu krātuve, kuru uztur Eiropas Savienības Padome. Tajā ir informācija par dažiem svarīgākajiem Eiropas Savienības valstu, visu Šengenas zonas valstu, citu kaimiņvalstu un trešo valstu identitātes un ceļošanas dokumentu drošības elementiem visā pasaulē.

Apskatot Eiropas Savienības Padomes Ģenerālsekretariāta Autentisko ceļojumu un identitātes publiskā reģistra dokumentus tiešsaistē PRADO, saprotams, ka parastas pases dokumentu tipam jābūt Document types**: O (ordinary document) – O parasts dokuments.

A
atbild:
12. aprīlī, 2023
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departaments
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) skaidro, ka personu apliecinošu dokumentu saturu un paraugus nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi”. Minēto noteikumu pielikumā pievienoti personu apliecinošu dokumentu paraugi. Personu apliecinoši dokumenti tiek izsniegti atbilstoši MK noteikumu Nr. 134 paraugiem. Minētais tiesiskais regulējums arī nosaka veidu, kādā personas vārds un uzvārds ir redzams Latvijā izdotā personu apliecinošā dokumentā. 

Vārda, uzvārda, kā arī citu personu apliecinošā dokumentā iekļauto ziņu norādīšana ar lielajiem burtiem nav pretrunā latviešu valodas pareizrakstības normām. Visu lielo burtu lietojums bieži sastopams vietvārdu, organizāciju un citu nosaukumu rakstībā. Visu lielo burtu lietojums pasē vai personas apliecībā uzskatāms par grafisku izcēlumu.

Dokumentu paraugu izstrādē tiek ņemti vērā gan drošības apsvērumi, gan prasības vizuālās informācijas uztverei, gan speciālas prasības dokumenta elektroniskajai un mašīnlasāmajai daļai, gan optimālai robežkontroles veikšanai un citi.

Informējam, ka jūsu jautājumā minētajā Autentisku personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu publiskajā reģistrā (PRADO) iekļautie dokumentu kategoriju un tipu apzīmējumi ir sastāvdaļas, no kā Eiropas Savienības dalībvalstu un citu valstu dokumentu eksperti veido dokumentu tipu nosaukumus, kurus PRADO izmanto tikai un vienīgi minētajā reģistrā ietverto dokumentu kārtošanai, līdz ar to Latvijas izsniegtajos personu apliecinošajos dokumentos iekļautie apzīmējumi ir atbilstoši Personu apliecinošu dokumentu noteikumu paraugiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas