E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29000
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Par ieguldījumu veikšanu laulātā atsevišķajā īpašumā

J
jautā:
20. martā, 2023
Ka

Sieva saņēma mantojumā māju, kurā jāiegulda daudz naudas, lai tur varētu dzīvot. Dzīve ir dzīve, un, lai nodrošinātu, ka laulības šķiršanas gadījumā nākotnē mani no tās neizliktu, jo ieguldīšu lielu daļu savas naudas un darba, vēlamies zemesgrāmatā reģistrēt atzīmi, ka viņa piekrīt, ka varu tur dzīvot līdz mūža beigām un ka bez manas piekrišanas īpašumu nevar apgrūtināt un pārdot. Vai sieva kā īpašniece šādu atzīmi nevarēs vienpersoniski dzēst? Vai pastāv citi varianti, lai nodrošinātu, ka nepalieku, kā saka, ar “garu degunu”? Viņa nepiekrīt katram rakstīt savu domājamo daļu.

A
atbild:
24. martā, 2023

Lai veiktu šādu atzīmi nekustamajam īpašumam, ir nepieciešams nodibināt personālservitūtu. Personālservitūts ir lietu tiesība, kas apgrūtina lietu par labu konkrētai personai. Personālservitūts jāieraksta zemesgrāmatā, lai tas būtu spēkā arī pret trešajām personām. Pēc tam, kad šāda atzīme ir veikta, nekustamā īpašuma īpašnieks vienpersoniski to nevar dzēst. Tomēr attiecībā uz personālservitūta reģistrēšanu jau savlaicīgi jāapdomā, kā turpināsiet kopdzīvi laulības šķiršanas gadījumā, jo gan jums, gan sievai būs tiesības tur dzīvot.

Jānorāda, ka mantojumā saņemts īpašums ir uzskatāms par sievas atsevišķu mantu saskaņā ar Civillikuma 91. pantu, bet, ja īpašumā ieguldāt savus līdzekļus un darbu, šķiršanās gadījumā jūs varat pieprasīt izmaksāt laulātās īpašumā ieguldītos līdzekļus. Ja nevarēsiet par to vienoties, laulība būtu jāšķir tiesā, kur būs nepieciešams pierādīt jūsu veikto ieguldījumu. Aicinu jūs abus ar sievu konsultēties ar juristu vai zvērinātu notāru, lai vienotos par risinājumu, kas apmierinātu abas puses.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas