E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28966
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par ķīlas atzīmēm izsolē iegādātam īpašumam

J
jautā:
16. martā, 2023
Bernards

Labdien! Jautājums būs par hipotēkas dzēšanu zemesgrāmatā. Pirms aptuveni pieciem gadiem nopirku nekustamo īpašumu izsolē, bet uzreiz pēc pirkšanas neierakstīju to zemesgrāmatā. Aptuveni gadu pēc izsoles kāda privātpersona nostiprināja hipotēku uz jau man piederošo nekustamo īpašumu, pamatojoties uz tiesas spriedumu un izpildrakstu, kurā kā atbildētājs figurēja nekustamā īpašuma iepriekšējais īpašnieks. Par nostiprināto hipotēku uzzināju tikai tagad – pēc nekustamā īpašuma ierakstīšanas zemesgrāmatā. Privātpersona, kura nostiprināja hipotēku, atsakās dzēst apgrūtinājumu, jo tam neesot tiesiska pamata. Kādas darbības man ir jāveic, lai dzēstu nostiprināto hipotēku?

A
atbild:
24. martā, 2023

Vispārējā gadījumā pēc nekustamā īpašuma pārdošanas izsolē nekustamajam īpašumam tiek dzēstas visas parādnieka saistību izpildes nodrošināšanai nostiprinātās ķīlas un apgrūtinājumi (izņemot tādus, kurus jaunais ieguvējs ir tieši pārņēmis). To paredz Civillikuma 2088. pants un Civilprocesa likuma 613. pants.

Savukārt Civillikuma 994. pants nosaka, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās.

Līdz ierakstīšanai zemes grāmatās nekustamā īpašuma ieguvējam pret trešajām personām nav nekādu tiesību: viņš nevar izlietot nevienu no priekšrocībām, kas saistītas ar īpašumu, un viņam jāatzīst par spēkā esošu visa uz šo nekustamo īpašumu attiecošās tās personas darbība, kura pēc zemes grāmatām apzīmēta par šā īpašuma īpašnieku. Tomēr viņam ir tiesība ne vien prasīt atlīdzību par visu uz nekustamo īpašumu attiecošos agrākā īpašnieka ļaunticīgo darbību, bet arī prasīt, lai pēdējais sper visus nepieciešamos soļus nekustamā īpašuma pārejas ierakstīšanai zemes grāmatās (993. panta 1. daļa).

Lai varētu sniegt atbildi uz jūsu jautājumu, būtu nepieciešams zināt, kāda procesa ietvaros tika izsolīts parādnieka nekustamais īpašums (maksātnespēja, parādu piedziņa), un iepazīties ar tiesas nolēmumu, uz kura pamata tika nostiprinātas ķīlas tiesības uz nekustamo īpašumu, kā arī dokumentiem, kas apliecina jūsu īpašuma tiesības, jo minētajā gadījumā varētu būt situācija, ka piedzinējs nav bijis informēts par to, ka nekustamais īpašums vairs nav parādnieka īpašums, jo jūs uz to nebijāt reģistrējis savas īpašuma tiesības (nepieciešams izvērtēt, vai ķīlas dzēšanai nav jāvēršas ar prasību tiesā). Aicinu jūs vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas