E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28953
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Sabiedrisko darbu aizstāšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2023
Juris

Sveiki! Draugam piespriestajos sabiedriskajos darbos vēl ir jānostrādā 20 stundas, bet viņš to neievēro, un probācijas dienests lūdz tiesu aizstāt neizciesto sodu ar brīvības atņemšanu. Vai viņam būtu jāizcieš piecas diennaktis, jo četras neizciestās stundas ir viena diennakts īslaicīgajā brīvības atņemšanā?

A
atbild:
16. martā, 2023

Latvijas Sodu izpildes kodeksa 138. panta otrā daļa nosaka, ja Valsts probācijas dienesta amatpersona konstatē, ka ar sabiedrisko darbu notiesātais neņem vērā izteikto brīdinājumu un atkārtoti bez attaisnojuma pārkāpj soda izciešanas nosacījumus un kārtību, tā iesniedz tiesai iesniegumu par šā soda aizstāšanu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu. Sabiedriskā darba izpilde līdz lietas izskatīšanai tiesā tiek apturēta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 646. panta pirmo daļu, ja persona, kura notiesāta ar sabiedrisko darbu vai kurai sabiedriskais darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, bez attaisnojoša iemesla to nepilda, tiesnesis sabiedrisko darbu aizstāj ar īslaicīgu brīvības atņemšanu saskaņā ar Krimināllikumā noteikto.

Atbilstoši Krimināllikuma 40. panta piektajai daļai, ja persona, kura notiesāta ar sabiedrisko darbu, vai persona, kurai sabiedriskais darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, bez attaisnojoša iemesla to nepilda, tiesa pēc soda izpildes iestādes iesnieguma saņemšanas neizciesto sodu aizstāj ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, četras darba stundas rēķinot kā vienu īslaicīgas brīvības atņemšanas dienu, taču ne ilgāk par trim mēnešiem.

Konkrētajā gadījumā noteiktais un neizciestais sods – sabiedriskais darbs 20 stundas – aizstājams ar īslaicīgu brīvības atņemšanu uz piecām dienām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas