E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28907
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ceļa servitūta izlietošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2023
Raita

Ar tiesas lēmumu tika nodibināts servitūts piebraucamajam ceļam pie kaimiņa īpašuma caur mūsu īpašumu. Ceļš pēc pievienotās skices ir 6 m platumā un ar apgriešanās iespēju galā. Tur kaimiņš un viņa sieva regulāri novieto savus auto, paši iet savā sētā. Bieži auto atstāj arī naktī. Vai viņi drīkst šādi rīkoties? Kā mums rīkoties, ja nav iespējams to pārtraukt?

A
atbild:
27. martā, 2023

Civillikuma 1130. pants noteic, ka servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemesgabalam par labu.

Ja tiesas ceļā nodibinātajā ceļa servitūtā nav iekļauti īpaši ierobežojumi tā izmantošanai (piemēram, nav uzstādītas apstāšanās un stāvēšanas aizlieguma ceļa zīmes), ceļa izmantošana neaprobežojas tikai ar piebraukšanu pie īpašuma. Ja transportlīdzekļa novietošana tiek veikta saskaņā ar MK noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” prasībām, tad nav pamata uzskatīt, ka ir noticis servitūta lietošanas noteiktās kārtības vai ārējo normatīvo aktu pārkāpums.

Vairāk par ceļa servitūta izmantošanu varat lasīt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas