E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28749
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis, pārdodot īpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2023
Dace

Šī gada 2. janvārī pārdevu savu nekustamo īpašumu daudzdzīvokļu mājā un tam piekritīgo zemes daļu, bet 10.02.2023. pašvaldība man atsūtīja paziņojumu par nekustamā īpašuma nodokli 2023. gadam, paskaidrojot, ka man tas jāmaksā vēl par visu 2023. gadu. Uz kura likuma un tā punkta pamata par pārdotu un manā valdījumā vairs neesošu īpašumu man jāmaksā NĪN?

A
atbild:
20. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” (turpmāk – likums) 6. panta pirmo daļu pašvaldības par nekustamā īpašuma nodokļa apmēru kārtējam taksācijas gadam paziņo nodokļa maksātājam vai tā pilnvarotajai personai līdz tā paša gada 15. februārim, nosūtot maksāšanas paziņojumu viņam vai viņa pilnvarotajai personai pēc norādītās adreses.

Likuma 7. pants paredz nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākuma rašanās un izbeigšanas kārtību, un šī panta pirmā daļa nosaka, ka nekustamā īpašuma nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās, izņemot šajā pantā uzskaitītos gadījumus.

Atbilstoši likuma 7. panta trešajai daļai nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākums izbeidzas ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību izbeigšanās, izņemot šajā pantā norādītos gadījumus.

Saskaņā ar likuma 9. panta trešo daļu, ja īpašumu atsavina vai dāvina, zemesgrāmatā īpašnieka maiņu var reģistrēt pēc tam, kad ir nomaksāts nodokļa pamatparāds, soda nauda un nokavējuma nauda, kā arī veikts nodokļa maksājums par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa, un zemesgrāmatu nodaļa par to ir pārliecinājusies tiešsaistes datu pārraides režīmā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas