E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28683
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ceļu satiksme dzīvojamās zonās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2023
Vitalijs

Labdien! Nekur nevaru atrast noteikumus un likumus par satiksmes regulējumu dzīvojamo māju pagalmos (dzīvojamā zona 533. zīme). Ja brauktuve nav pietiekami plata novietoto automašīnu dēļ (piemēram, automašīnas novietotas gar trotuāra malu un arī otrā pusē), kam šādā gadījumā ir priekšroka? Kam ir priekšroka, ja brauktuve nav pietiekami plata? Automašīnu novietošanas noteikumi pie brauktuves atzarojumiem vai krustojumiem, ja tos tā var saukt.

A
atbild:
20. februārī, 2023

Ceļu satiksmes organizēšanu dzīvojamās zonās reglamentē MK noteikumi Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi”.

Piemēram, noteikumu 101. punkts noteic, ka apdzīvotās vietās visu transportlīdzekļu braukšanas ātrums nedrīkst pārsniegt 50 km/h, bet dzīvojamās zonās, daudzdzīvokļu namu pagalmos, degvielas uzpildes staciju un stāvvietu teritorijās – 20 km/h.

Īpašs regulējums dzīvojamās zonās noteikts ar minēto noteikumi 13. daļu “Ceļu satiksme dzīvojamās zonās” (139.–144. punkts). 141. punktā noteikts, ka transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu. 143. punktā norādīts: “Izbraucot no dzīvojamās zonas, transportlīdzekļa vadītājam jādod ceļš citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.”

Tādējādi, ja transportlīdzekļi ir novietoti tādā veidā, kas citam transportlīdzeklim apgrūtina braukšanu, tas ir uzskatāms par šo noteikumu pārkāpumu.

Attiecībā uz kustības priekšrocību – saskaņā ar minēto noteikumu 78. punktu, ja transportlīdzekļu braukšanas trajektorijas krustojas, bet braukšanas secība šajos noteikumos nav reglamentēta, ceļu dod transportlīdzekļa vadītājs, kuram transportlīdzeklis tuvojas no labās puses.

Savukārt noteikumu 100. punkts nosaka –, ja izveidojas ceļu satiksmei bīstami šķēršļi vai citas briesmas, kuras transportlīdzekļa vadītājs spēj pamanīt, viņam jāsamazina braukšanas ātrums vai pilnīgi jāaptur transportlīdzeklis, vai, neradot bīstamību citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, šķērslis jāapbrauc. Attiecīgi saskaņā ar 111. punktu, ja samainīšanās ar pretim braucošo transportlīdzekli ir apgrūtināta, transportlīdzekļa vadītājam, kura pusē atrodas šķērslis (kavēklis), jādod ceļš pretim braucošajam transportlīdzeklim. Ja stāvos augšupceļos vai lejupceļos, kas apzīmēti ar 110. un 111. ceļa zīmi, ir šķēršļi, ceļu dod lejup braucošā transport­līdzekļa vadītājs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas