E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28643
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2023
Mārīte

Vai minimālais NĪN maksājums 7 eiro apmērā ir ar vai bez PVN?

A
atbild:
21. februārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3. panta 3.1 daļa noteic: “Minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums katram nodokļa maksātājam katrā pašvaldībā ir 7 eiro, arī gadījumos, kad nodokļa maksātāja nekustamā īpašuma nodokļa objektiem ir piemēroti nodokļa atvieglojumi un pēc to piemērošanas par taksācijas gadu aprēķinātais kopējais nodoklis attiecīgajā pašvaldībā ir mazāks par 7 eiro.”

Likuma normā ir runa nevis par katru nekustamo īpašumu, bet nekustamajiem īpašumiem un kopējo nodokli – vismaz 7 eiro katram vienam nodokļa maksātājam.

MK noteikumu Nr. 495 “Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 23.2 punktā ir noteikts: “Piemērojot likuma 3. panta 3.1 daļu:

  • minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums piemērojams neatkarīgi no tā, vai nodokli aprēķina par pilnu vai nepilnu taksācijas gadu;
  • ja par taksācijas gadu kopējā aprēķinātā nodokļa summa pēc atvieglojumu piemērošanas ir mazāka par 7 eiro, trūcīgām un maznodrošinātām personām pašvaldība aprēķina nodokli, nepiemērojot minimālo nodokļa maksājumu – 7 eiro;
  • starpību starp likumā noteiktajā kārtībā aprēķināto nodokļa summu un minimālo nodokļa maksājumu – 7 eiro – uzskaita un ņem vērā, aprēķinot taksācijas gadā nodokli par citiem nodokļa objektiem, un sadala proporcionāli aprēķinātajām nekustamā īpašuma nodokļa summām par visiem nekustamā īpašuma nodokļa maksātāja nekustamā īpašuma nodokļa objektiem.”

Nekustamā īpašuma nodoklim nepiemēro pievienotās vērtības nodokļa likmi. Proti, vienu nodokli neapliek ar citu nodokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas