E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28621
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Dāvinājuma līgums un neatraidāmo mantinieku tiesības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2023
Ance

Labdien! 2010. gadā iegādājos dzīvokli, to nopirku no pazīstama cilvēka. Šo lietu kārtojām pie notāra, un tur mani nolika fakta priekšā, ka darījums būs kā dāvinājums, lai pārdevējam nebūtu jāmaksā nodokļi utt. Biju nepieredzējusi un par šīm lietām neko nezināju, tāpēc piekritu. Pēc tam kopā ar pārdevēju braucām uz banku, kur viņš skaidro naudu, kuru iedevu, iemaksāja savā kontā, kvīti man atdeva kā pierādījumu. Nokārtoju ierakstu zemesgrāmatā, ka es esmu īpašniece. Vai dāvinājuma līgums nekādā veidā neapdraud manas īpašumtiesības? Vai dzīvokli varēšu atstāt mantojumā? Vai dāvinātāja bērni nevarēs uz to pieteikt kādas tiesības un apstrīdēt?

A
atbild:
13. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Saskaņā ar Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt, lai viņiem šīs daļas izdod. Tātad neatraidāmie mantinieki nākotnē var prasīt un saņemt neatņemamo daļu, ja neatņemamās daļas tiesīgie nav to saņēmuši. Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma (skatīt Civillikuma 424. un 425. pantu).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas