E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28620
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu apmēram ir jāatbilst vismaz valstī noteiktajam minimumam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2023
Marija

Uzturlīdzekļi pēc 2023. gada 1. janvāra palielinājās. Vienošanās par laulības šķiršanu ir norādīts, ka jāmaksā 150 eiro (kā bija noteikts MK noteikumos laulības šķiršanas brīdī) uz katru bērnu. Vai vecākam patlaban ir jāuzsāk maksāt 155 eiro līdz bērna 7 gadiem un 186 eiro no bērna 7 gadu vecuma (kā nosaka MK noteikumi pēc 01.01.2023.)? Vai arī paliek spēkā vienošanās par 150 eiro uz vienu bērnu?

A
atbild:
15. martā, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 179. panta piekto daļu minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Ja vienošanās netika norādīts, ka tiek maksāta noteikta uzturlīdzekļu summa (piemēram, 150 eiro), bet ne mazāk kā 30% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas, tad pusēm ir nepieciešams veikt izmaiņas vienošanās, nosakot aktuālo minimālo uzturlīdzekļu summu. Gadījumā, ja viena no pusēm nepiekrīt izmaiņām uzturlīdzekļu summā, tad ir nepieciešams vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu apmēra izmaiņām, tā palielināšanu.

Ja vecāks vēlas, lai uzturlīdzekļi tiek maksāti valstī noteiktajā minimālajā apjomā, tas ir, 155 eiro bērnam līdz 7 gadu vecumam un 186 eiro bērnam no 7 gadu vecuma, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta otro daļu prasība tiek izskatīta vienkāršotā procedūrā rakstveida procesā.

Vienkāršotas procedūras gadījumā tiesā ir iesniedzama veidlapa, kas ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas