E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28579
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Kā tiek piešķirta vecuma pensija valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta vietā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2023
Mairis

Kāds ir iemaksu objekts, kas dod tiesības uz vecuma pensiju valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējam (personai ar invaliditāti), kurš ir nestrādājošs? Kā tas mainās (pa gadiem)?

A
atbild:
02. martā, 2023

Likumā “Par valsts pensijām” noteikts: invaliditātes pensijas vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta vietā piešķirtā vecuma pensija invaliditātes laikā nedrīkst būt mazāka par invaliditātes pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kas saņemts līdz vecuma pensijas piešķiršanas dienai.  Ja persona iegādājusies dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi, no valsts budžeta līdzekļiem saglabājamo invaliditātes pensijas apmēru vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru invaliditātes laikā nosaka kā starpību starp iepriekš saņemtās invaliditātes pensijas vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta mēneša apmēru un mūža pensijas mēneša apmēru, kas noteikts atbilstoši dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) līgumam par valsts fondēto pensiju shēmā uzkrātā fondētās pensijas kapitāla izmantošanu. Invaliditātes grupas atkārtotas noteikšanas gadījumā, ja invaliditātes pārtraukuma laiks nav lielāks par četriem mēnešiem, vecuma pensijas izmaksa (arī invaliditātes pārtraukuma laikā) tiek turpināta iepriekšējā apmērā.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs personām ar invaliditāti tiek noteikts pēc
konkrētās invaliditātes grupas, un, ja invaliditāte noteikta jau kopš bērnības, tas ir atšķirīgs.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vecuma vai invaliditātes gadījumā piešķir personai, kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju. Pašreiz valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta minimālais apmērs vecuma gadījumā ir 109 eiro mēnesī. Personām ar 1. un 2. grupas invaliditāti pabalsts ir palielināts, un tā apmērs tiek noteikts pēc tā, vai pabalsta saņēmējs strādā vai nestrādā. Nestrādājošajiem pabalsta saņēmējiem papildus tiek piešķirta piemaksa: 1. grupai – 30%, 2. grupai – 20%. Pabalsta saņēmējiem, kuriem ir 3. invaliditātes grupa, ne paaugstinošs koeficients, ne piemaksa nav paredzēta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas