E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28563
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Ilgstoša slimošana būtiski ietekmē atvaļinājuma kompensācijas aprēķinu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2023
Liene

Labdien! Ja persona daudzus gadus ir strādājusi darba vietā bez pārtraukuma, taču slimības dēļ gadu nav bijusi darbā (kopš februāra), un pēc tam darba attiecības tiek izbeigtas, vai personai pienākas neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par iepriekšējo gadu (palikušas dienas) un arī par šo gadu, kad ir strādāts vienu mēnesi un pārējos mēnešos bija darbnespējas lapa? Kā tiek aprēķināta vidējā samaksa par dienu šādā gadījumā? Paldies!

A
atbild:
21. februārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Izbeidzot darba tiesiskās attiecības, darbiniekam ir izmaksājama neizmantotā atvaļinājuma kompensācija, proporcionāli nostrādātajam laikam. Darba likuma 152. panta pirmā daļa paredz, ka laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tostarp pārejošas darbnespējas laiku.

Tomēr ilgstoša slimošana ietekmē atvaļinājuma naudas apmēru. Atvaļinājuma naudu aprēķina, piemērojot vidējās izpeļņas aprēķināšanu darba samaksai (kurā ietilpst darba alga, normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktās piemaksas, prēmijas) par pēdējiem sešiem mēnešiem, bet, ja strādāts mazāk, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma.

Darba likuma 75. pantā ir noteikts, kā tiek aprēķināta mēneša vidējā izpeļņa, dienas vidējā izpeļņa, stundas vidējā izpeļņa.

Mēneša vidējo izpeļņu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar mēneša vidējo darba dienu skaitu pēdējos sešos kalendāra mēnešos (saskaitot darba dienas pēdējos sešos kalendāra mēnešos un šo kopsummu dalot ar seši).

Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu Darba likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Stundas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu.

Ja darbinieks ir nodarbināts mazāk par sešiem mēnešiem, dienas vai stundas vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par nostrādātajām dienām vai stundām, tās kopsummu dalot attiecīgi ar šajā periodā nostrādāto dienu vai stundu skaitu. Šo noteikumu piemēro arī tad, ja darbinieks ir nodarbināts mazāk par sešiem mēnešiem pēc vismaz 12 mēnešu ilgas attaisnotas prombūtnes.

Izmaksājamās vidējās izpeļņas summu aprēķina, dienas (stundas, mēneša) vidējo izpeļņu reizinot ar to dienu (stundu, mēnešu) skaitu, par kurām darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa.

Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ja pēdējo sešu mēnešu periodā, kas ietilpst vidējās izpeļņas aprēķinā, ir bijusi darbnespēja un nav strādāts, šīs dienas netiks ieskaitītas kā nostrādātās, tādējādi samazināsies gan kopējais nostrādāto dienu skaits, gan aprēķinātā atvaļinājuma nauda.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas