E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28555
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Procesuālā līdzdalība un tiesību pārņemšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2023
eva

Es esmu prasītāja, un atbildētāji bija vecāks ar pilngadīgu bērnu. Vecāks diemžēl ir miris īsi pirms tiesas sēdes, tādēļ  tiesas process tika apturēts līdz mantojuma pārņemšanai. Cik ilgi ir maksimālais termiņš mantojuma pārņemšanai? Kas notiek, ja mantojumu nepārņem? Vai tādā gadījumā paliek tikai viens atbildētājs - bērns? Kas notiek ar nodevām, kas samaksātas par pašreizējo lietu?

A
atbild:
07. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 693. pantā ir noteikti mantojuma pieņemšanas termiņi.

Ja mantojuma pieņemšanai mantojuma atstājējs noteicis zināmu termiņu, tad ieceltajam mantiniekam tas jāievēro.

Ja tāds termiņš nav noteikts, bet mantinieki ir uzaicināti, mantot aicinātajam sava griba par mantojuma pieņemšanu jāizteic līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam.

Ja uzaicinājuma nav bijis, mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskajā valdījumā (692. p. 2. d.), pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Ja mantot aicinātais, kura faktiskajā valdījumā mantojums neatrodas, palaiž garām noteikto termiņu, noteikti neizsakot savu gribu, tad atzīstams, ka viņš mantojumu atraidījis.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 75. pantu prasību var celt vairāki prasītāji pret vienu atbildētāju, viens prasītājs pret vairākiem atbildētājiem vai vairāki prasītāji pret vairākiem atbildētājiem.

Katrs līdzprasītājs un līdzatbildētājs pret otru pusi un citiem līdzdalībniekiem uzstājas patstāvīgi.

Līdzdalībnieki var uzdot lietas vešanu vienam no viņiem vai vienam kopējam pārstāvim.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 77. pantam, ja viena no pusēm lietā izstājas (fiziskās personas nāve, juridiskā persona beidz pastāvēt, prasījuma cesija, parāda pārvede un citi apstākļi), tiesa pieļauj aizstāt šo pusi tās tiesību pārņēmējam.

Pieteikumu par procesuālo tiesību pārņemšanu izskata rakstiskā procesā, izņemot gadījumu, ja tiesa uzskata par nepieciešamu pieteikumu izskatīt tiesas sēdē.

Tiesību pārņemšana iespējama jebkurā procesa stadijā. Par tiesas lēmumu var iesniegt blakussūdzību.

Visas darbības, kas izpildītas procesā līdz tiesību pārņēmēja iestāšanās brīdim, tiesību pārņēmējam ir tikpat obligātas, cik obligātas tās bija personai, kuras tiesības ir pārņemtas.

Tiesa vai tiesnesis pēc savas iniciatīvas vai personas pieteikuma pieņem lēmumu par valsts nodevas atmaksu, ja konstatē kādu no Civilprocesa likuma 37. pantā minētajiem gadījumiem. Pieteikumu par valsts nodevas atmaksu var iesniegt tiesā, kurā atrodas lieta, viena gada laikā no dienas, kad radies pamats valsts nodevas atmaksai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas