E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28534
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par dzīvokļa izīrētāja tiesībām izbeigt īres līgumu ar īrniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2023
Kitija

Es izīrēju dzīvokli īrniekiem, un viņi bez manas piekrišanas tajā ir iemitinājuši savus radiniekus, un tagad visi dzīvo kopā. Vai es drīkstu šī iemesla dēļ lauzt ar viņiem līgumu? Ja drīkstu, kā es to varu izdarīt? Vai tas ir jādara caur tiesu vai, savstarpēji vienojoties un palūdzot viņiem mēneša laikā pamest dzīvokli?

A
atbild:
09. februārī, 2023

Latvijā ir spēkā Dzīvojamo telpu īres likums, kas tika pieņemts ar mērķi nodrošināt taisnīgu līdzsvaru starp dzīvojamās telpas izīrētāja un īrnieka interesēm. Likumā ir noteikts, ka īres līgumu rakstveidā slēdz izīrētājs un īrnieks. Līgumā izīrētājs ar īrnieku vienojas par dzīvojamās telpas lietošanas noteikumiem, īres līguma pārtraukšanas kārtību un citām būtiskām lietām, kas katrā gadījumā var būt individuālas.

Tomēr likumdevējs Dzīvojamo telpu īres likuma 14. pantā ir nostiprinājis īrnieka tiesības iemitināt telpā savas ģimenes locekļus un citas personas, ja iepriekš par to rakstveidā tiek informēts izīrētājs.

Likuma 23. pantā ir paredzēts, ka izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, ja bez viņa piekrišanas dzīvojamo telpu lieto īres līgumā neparedzētas personas.

Tātad jums ir tiesības izbeigt īres līgumu, atbilstoši par to informējot īrniekus īres līgumā noteiktajā kārtībā.

Ja īrnieki ignorēs jūsu lūgumu un atteiksies izbeigt īres līgumu tajā noteiktajā kārtībā, jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas