E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28529
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja kopīpašnieks atsakās vienoties par lietošanas kārtību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Aija

Labvakar! Man ir kopīpašuma daļa, kura ir iegūta uz uztura līguma pamata (uztura ņēmējs ir dzīvs). Lietošanas kārtību notariāli nav iespējams nostiprināt, jo otrs kopīpašuma īpašnieks tam nepiekrīt. Vēlos izstāties no kopīpašuma, iesniedzot prasību tiesā. Ja iesniedzu prasību tiesā par izstāšanos no kopīpašuma, vai pastāv risks, ka tiesa nolemj kopīpašumu izsolīt? Vai uztura līgums pasargā no šādas iespējamības? Īpašums ir sadalāms divās vienādās daļās, otrs kopīpašnieks ir ļoti šerps un nav atvērts sarunām.

A
atbild:
23. februārī, 2023

Viens no veidiem, kā tiesas ceļā saskaņā ar Civillikuma 1075. pantu var tikt sadalīts kopīpašums, ir, to pārdodot. Tomēr jānorāda, ka tiesu praksē šis ir galējais līdzeklis, ko tiesa piemēro gadījumos, ja pēc lietas apstākļiem cita vienošanās starp kopīpašniekiem nav iespējama. Uztura līgums ir pamats, uz kura jūs ieguvāt īpašuma tiesības, tāpēc tas pēc būtības nekādi neietekmē jautājumu par kopīpašuma sadali.

Vairāk par kopīpašuma sadali varat uzzināt LV portāla skaidrojumā “Kad kopīpašumu izbeidz, to izsolot” un “Jauni tiesiskie mehānismi kopīpašuma dalīšanas gadījumā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas