E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28484
Lasīšanai: 2 minūtes

Pušu mutiski noslēgtas vienošanās nepildīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. janvārī, 2023
Jana

Labdien! Tā kā jūs nerisināt mantiskos strīdus, vai varat ieteikt, kur vērsties šajā situācijā? Mums ar vecākiem bija mutiska vienošanās, viņi man piedāvāja iegādāties auto Vācijā. Es pārskaitīju naudu (pusi no auto vērtības) ģimenes loceklim, otru pusi sedz mani vecāki. Mums izcēlās strīds, viņi nespēja pieņemt manu viedokli kādā jautājumā. Tika uzsākts psiholoģiskais terors, mani šantažēja ar to, ka mašīna, kura vēl nav pārrakstīta uz mana vārda, man nepienākas, kaut arī esmu segusi pusi no auto vērtības. Varu to pierādīt ar izrakstiem no bankas. Pagaidām auto ir uz mātes vārda, jo viņa to Vācijā pirka un noformēja dokumentus. Kā man rīkoties šajā situācijā? Kur vērsties, lai cīnītos ar šantāžu un auto tiktu pārrakstīts uz mana vārda, kā mēs mutiski bijām vienojušies?

A
atbild:
10. februārī, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 1511. pantā noteikto līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. 

Tomēr jāņem vērā, ka līgumu, kas noslēgts, mutiski vienojoties, var arī atcelt ar mutisku vienošanos.

Gadījumā, ja vecāki ir nolēmuši vienpusēji atcelt jūsu mutisko vienošanos, viņiem jums ir jāatdod jūsu veiktā iemaksa par auto.

Ja neizdodas izlīgt ar vecākiem, jums ir tiesības vērsties tiesā, iesniedzot atbilstošus pierādījumus, proti, maksājuma uzdevumu par pārskaitīto naudu auto iegādei, liecinieku liecības, kas apstiprinātu jūsu mutisko vienošanos.

Prasības pieteikumu var sastādīt un iesniegt attālināti, apstiprinot ar drošu elektronisko parakstu portālā e.lieta. Turpat ir pieejams arī tiesu nodevu kalkulators. Par prasības pieteikuma sagatavošanu aicinām noklausīties LV portāla raidierakstu “Kā iesniegt prasību tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas