E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28378
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Darbinieka pienākums atlīdzināt zaudējumus par izraisītu ceļu satiksmes negadījumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2023
JĀNIS

Labdien! Strādāju apsardzes dienestā, darba devējam ir jauns auto ( 2020. gada “Toyota”). Pildot amata pienākumus, izraisīju ceļu satiksmes negadījumu. Tā kā auto ir jauns, tam jābūt apdrošinātam ar KASKO. Darba devējs apgalvo, ka KASKO nav. Pēc tehniskas pases datiem, auto atrodas līzingā, tātad KASKO ir jābūt. Darba devējs vēlas piedzīt no manis naudu par auto remontu. Tā kā auto ir jauns, summa ir ap 3000 eiro. Vai tas ir likumīgi? Paldies.

A
atbild:
24. janvārī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Ja zaudējumi, kuru atlīdzināšanu lūdz darba devējs, radušies darbinieka izraisīta ceļu satiksmes negadījuma dēļ, viņam pildot savus darba pienākumus, tad piemērojamas Darba likuma 86. panta speciālās tiesību normas par darbinieka civiltiesiskās atbildības pamatu un apmēru. Minētā panta ceturtā daļa paredz, ka darbinieks, kura darbs saistīts ar paaugstinātu zaudējumu rašanās risku, atbildību uzņemas vienīgi tad, ja zaudējumi darba devējam nodarīti ar ļaunu nolūku vai rupjas neuzmanības dēļ.

Darbības ar transportu (transportlīdzekļa vadīšana) atbilstoši Civillikuma 2347. panta otrajai daļai ir uzskatāmas par darbībām, kas saistītas ar paaugstinātu bīstamību apkārtējiem. Tādēļ jūsu darbs pirmšķietami ir saistīts ar paaugstinātu zaudējumu rašanās risku.

Ja uzskatāt, ka ceļu satiksmes negadījumu neesat izraisījis ar ļaunu nolūku vai rupjas neuzmanības dēļ, aicinu atteikties atlīdzināt darba devēja pieprasītos zaudējumus, savukārt darba devējam šādā gadījumā ir tiesības apsvērt iespēju vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā, kuras kompetencē būs izšķirt strīdu. Proti, tiesai būs jāizvērtē tas, vai darba devējam nodarīti zaudējumi darbinieka ļauno nolūku vai rupjas neuzmanības dēļ.

Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpuma fakts un ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanas fakts pats par sevi nerada ne vieglas, ne rupjas neuzmanības prezumpciju. Ceļu satiksmes negadījumu iespējams izraisīt gan ar vieglu, gan rupju neuzmanību, un šo neuzmanības veidu nošķiršanai nepieciešams noskaidrot zaudējumus izraisījušās personas rīcību konkrētā negadījuma apstākļos un subsumēt to Civillikuma 1646., 1645. panta normām. (Senāta Civillietu departamenta 2016. gada 20. aprīļa sprieduma civillietā Nr. C28348212, SKC-0105/2016 12.3. apakšpunkts).

Civillikuma 1644. panta otrā daļa noteic, ka neuzmanība ir rupja un viegla. Saskaņā ar Civillikuma 1646. pantu par vieglu neuzmanību atzīstams tās rūpības un čaklības trūkums, kāda vispār jāievēro krietnam un rūpīgam saimniekam. Atbilstoši Civillikuma 1645. pantam neuzmanība ir rupja, ja kāds rīkojas augstākā mērā vieglprātīgi un nevērīgi vai mazāk rūpējas par viņam uzticētām svešām lietām un darīšanām nekā par savām paša, vai arī uzsāk tādu darbību, kuras kaitīgums un bīstamība nevarēja un nedrīkstēja palikt viņam nezināmi.

Turklāt darba devējam nav tiesību darba līgumā paplašināt atbildības pamatu (atbildības priekšnoteikumus) un apmēru darbiniekam nelabvēlīgā veidā pretēji likumdevēja skaidri noteiktajam limitam (minētā sprieduma 13. punkts). Tātad darba devējs nevar aizbildināties arī ar kādu iepriekš izteiktu norunu vai darba līgumā ietvertu pienākumu atlīdzināt visus zaudējumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas