E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28343
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Ja pilngadīgs bērns, iegūstot izglītību, uzsāk strādāt

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2023
Ingus

Labdien! Jautājums par uzturlīdzekļu maksāšanu. Meitai šobrīd ir 20 gadu, vasarā paliks 21, visu šo laiku esmu godīgi maksājis valstī noteikto uzturlīdzekļu summu. Meita pašreiz mācās augstskolā un apgalvo, ka nekur nestrādā, lai gan ar māti vairs nedzīvo, dzīvojot kopā ar draugu, kurš arī mācoties. Lasot visu iespējamo informāciju, esmu sapratis, ka, ja meita mācās un strādā, man nav pienākuma viņai vairs maksāt uzturlīdzekļus. Vai ir iespējams likumiskā veidā uzzināt, ka viņa patiešām nestrādā? Apgalvot var vienu, bet kā varu par to pārliecināties?

A
atbild:
07. februārī, 2023

Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz, ka vecākam ir pienākums uzturēt savu bērnu, līdz tas spēj apgādāt sevi pats. Citiem vārdiem sakot, ja bērns uzsāk strādāt, vecākam vairs nav pienākuma maksāt uzturlīdzekļus, tā ir vecāka tiesība.

Praksē ir pieņemts, ka, ja pilngadīgs bērns nestrādā un mācās, vecāka pienākums ir uzturēt bērnu līdz 24 gadu vecumam, kamēr bērns iegūst izglītību.

Papildus jānorāda, ka saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā publicēto informāciju, kas ir pieejama šeit, ja pilngadīgs bērns, turpinot iegūt izglītību, uzsāk strādāt, viņš zaudē apgādājamā statusu un vecākam viņš vairs nav jāuztur. Informācija par apgādībā esošajām personām apskatāma elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas sadaļā “Apgādības”.

Lai uzzinātu informāciju par to, vai pilngadīgs bērns strādā, var vērsties Valsts ieņēmumu dienestā ar lūgumu sniegt informāciju, vai bērns ir reģistrēts Valsts ieņēmumu dienestā kā darba ņēmējs. Tad vecāks var mainīt informāciju par apgādājamo personu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas