E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28318
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai ir iespējams iegūt īpašumā pašvaldības zemi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2023
Elza

Kad paātrinātās privatizācijas ceļā privatizēju dzīvokli pirmskara mājā, izrādījās, ka Rīgas pašvaldība daļu no vēsturiski ēkai piesaistītā 1200 m2 zemesgabala, aptuveni 200 m2 starp ēku un ielu, ir paturējusi savā īpašumā. Turklāt šajā platībā atrodas daļa ēkas konstruktīvo elementu, pagraba logu akas un citi ēkai nepieciešamie komunikāciju mezgli. Kādas ir iespējas dzīvojamās ēkas dzīvokļu īpašniekiem iegūt šo zemesgabalu savā īpašumā? Kaimiņiene teica, ka esot likums, kurā noteikts, ka pašvaldībai zeme šādā gadījumā jānodod dzīvokļu īpašniekiem bez papildu maksas. Vai uz šo lietu attiecas jaunais likums par dalītā īpašuma izbeigšanu?

A
atbild:
07. februārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” ir noteikts, ka dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemesgabals ir zeme, uz kuras uzcelta dzīvojamā māja, tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras, labiekārtojuma un komunikāciju elementi, kas uzrādīti šī zemesgabala detālplānojumā.

Likumā arī noteikts, kā privatizējamai dzīvojamai mājai nosaka funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu.

Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka, kādā kārtībā ir pārskatāms mājai funkcionāli nepieciešamais zemesgabals.

Par iespējām veikt korekcijas un dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu jāvēršas Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijā.

Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums paredz tiesības izpirkt privātpersonai (vai vairākām) piederošu zemi, uz kuras atrodas daudzdzīvokļu māja. Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu gadījumos, kuros iesaistīta valsts vai pašvaldība (publiska persona) kā zemes īpašnieks no vienas puses un daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki no otras puses regulē Publiskas personas mantas atsavināšanas likums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas