E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28239
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai pedagoga bērnam ir tiesības uz vietu pirmsskolas izglītības iestādē ārpus rindas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2023
Sabīne

Labdien! Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma plānoju pieteikties pirmsskolas pedagoga vakancei pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Pēc profesijas esmu skolotāja. Vai, slēdzot līgumu ar pirmsskolas izglītības iestādi pedagoga amatā, es bez rindas šajā pirmsskolas izglītības iestādē varu iekārtot savu bērnu? Vai arī šis likums attiecas tikai uz pedagogiem, kuri jau pirms BKA bija darba attiecībās? Paldies!

A
atbild:
10. janvārī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmās daļas norma nosaka, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā.

Tā kā neesat norādījusi, kādas pašvaldības izglītības iestādē gatavojaties strādāt par pedagogu, nevaru Jums atbildēt par konkrētajā pašvaldībā noteikto regulējumu.

Piemēram, Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 191 “Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” 36. punktā ir noteikta secība, kāda tiek ievērota (pieteikumu reģistrēšanas kārtībā), izveidojot pretendentu sarakstu uz vietām pirmsskolas izglītības iestādē. Kā pirmie ir minēti bērni, kuriem piešķirts statuss “obligātās izglītības vecums”, kā nākamie – bērni, kuriem piešķirts statuss “Komisijas lēmums”. Savukārt minēto noteikumu 27. punktā ir noteiktas situācijas, kad var pieņemt lēmumu par statusa “Komisijas lēmums” piešķiršanu un bērna nodrošināšanu ar vietu pašvaldības izglītības iestādē ārpus kārtas, ja bērns ir sasniedzis vecumu, no kāda uzņem pašvaldības izglītības iestādē, bērna un vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Ir minēta arī situācija, kad viens no bērna vecākiem ir pašvaldības vispārējās izglītības iestādes pedagoģiskais darbinieks vai skolotāja palīgs.

Konkrētajā normā ir ietverta norāde uz faktu, ka bērna vecāks strādā par pedagogu pašvaldības izglītības iestādē, bet tajā nav norādīts uz citiem papildu nosacījumiem, t. sk. laiku, kad darba attiecības ir dibinātas – pirms vai pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Tā kā citas pašvaldības varētu būt noteikušas atšķirīgus nosacījumus, iesaku sazināties ar atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas