E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28238
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā aizliegt izmantot savus orgānus, audus vai ķermeni pēc nāves

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2023
Sandis

Labdien! Jautājums par testamentu. Ir zināms, ka pēc cilvēka nāves 99% gadījumu morgā notiek ekspertīze, lai noteiktu cilvēka nāves cēloni, – tiek izņemti un izpētīti visi orgāni, pēc tam tie tiek utilizēti, taču ķermenī to vietā liek salmus vai ko tamlīdzīgu. Kāda veida testamentu man nepieciešams uzrakstīt un kam to nodot, lai manu ķermeni pēc nāves neved uz ekspertīzi un neveic orgānu atdalīšanu? Paldies!

A
atbild:
12. janvārī, 2023

Katra pilngadīga persona ir tiesīga savas dzīves laikā izteikt gribu aizliegt vai atļaut izmantot savu ķermeni, audus un orgānus pēc nāves, tostarp norādīt to izmantošanas mērķi, izdarot atzīmi vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā, kas pieejama šeit. Ja tas nav iespējams, jums ir jāinformē savi tuvinieki (to var norādīt arī testamentā, tomēr tāpat ir nepieciešams par savu gribu informēt tuviniekus, jo testamenta nolasīšana notiek tikai kādu laiku pēc personas nāves).

Saskaņā ar likumu “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā” cilvēka izteikto gribu var neievērot tikai šajos likumā noteiktajos gadījumos, kas ir:

  • pēc bioloģiskās nāves konstatēšanas līdz mirušā cilvēka izteiktās gribas noskaidrošanai ārstniecības iestāde (audu un orgānu ieguves centrs) drīkst veikt nepieciešamās medicīniskās manipulācijas, lai saglabātu audu un orgānu funkciju un dzīvotspēju;
  • gadījumos, kad mirušā cilvēka dzīves laikā izteiktā griba nav zināma un mirušajam nav tuvāko piederīgo, jautājumu par patologanatomiskās izmeklēšanas izdarīšanu izlemj ārstniecības iestādes nodaļas vadītājs, ja cilvēks ir miris ārstniecības iestādē, vai ārstējošais ārsts vai ārsts, kurš konstatējis nāves faktu, ja cilvēks miris ārpus ārstniecības iestādes;
  • neņemot vērā mirušā cilvēka izteikto gribu, patologanatomiskā izmeklēšana obligāti izdarāma, ja:
    • iespējamais nāves cēlonis ir infekcijas slimība;
    • nāves cēlonis ir dzīves laikā nediagnosticēta slimība vai nediagnosticēti profilaktisko pasākumu, ārstēšanas vai slimības sarežģījumi;
    • nedzīvi dzimuša bērna svars pārsniedz 500 gramus.
  • neņemot vērā mirušā cilvēka izteikto gribu, tiesu medicīniskā izmeklēšana obligāti izdarāma, ja:
    • nedzīvi dzimuša bērna svars pārsniedz 500 gramus;
    • tiesu medicīnisko izmeklēšanu pieprasa izziņas izdarītājs, izmeklētājs vai prokurors, piemēram, ja persona ir mirusi nedabiskos apstākļos un kriminālprocesa ietvaros nepieciešams  noteikt vai izslēgt vardarbīgas nāves pazīmes.

Patologanatomiskās un tiesu medicīnas izmeklēšanas drīkst ņemt audu un orgānu paraugus laboratoriski diagnostiskiem izmeklējumiem.

Detalizētāk par to, kā atļaut vai aizliegt izmantot savus orgānus, audus vai ķermeni pēc nāves, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas