E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28236
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Ja laulība noslēgta ārzemēs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2023
Madara

Labdien! Mēs ar vīru nupat (pirms 3 dienām) apprecējāmies Anglijā. Abi esam latvieši. Izsniegtajā laulības apliecībā ir mūsu abu pirmskāzu uzvārdi. Apliecība ir angļu valodā, un nekur nav minēts, ka pieņemu vīra uzvārdu. Vai ir iespējams uzvārdu mainīt pavasarī, kad būsim Latvijā? Vai laulības apliecība būs jātulko pirms uzvārda maiņas pieteikšanas? Kādi dokumenti un cik ilgi pirms pases maiņas apmeklējuma jāiesniedz? Dzīvojam pietiekami tālu no Londonas. Pases maiņa Latvijā būtu laikietilpīgāka opcija. Vēlos laicīgi visu sagatavot. Paldies!

A
atbild:
17. janvārī, 2023

Ja esat noslēguši laulību ārvalstī, tad jums ir pienākums par noslēgto laulību paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) 30 dienu laikā pēc laulībām, kas noslēgtas ārvalstīs, lai tās tiktu iekļautas Fizisko personu reģistrā.

PMLP dokumentus iesniedz vienā no šiem veidiem:

Jāiesniedz šādi dokumenti:

Uz dokumenta kopijas jāuzraksta: KOPIJA PAREIZA, savs vārds, uzvārds, personas kods, datums un paraksts. Ja dokumentus nosūta elektroniski, tie jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu.

Ja kāds no dokumentiem sastādīts ārvalstī (laulības apliecība), tam jābūt noformētam atbilstoši Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumos Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā” noteiktajai kārtībai.

Tā kā, noslēdzot laulību, neviens no jums nav mainījis uzvārdu, jums joprojām ir derīgi jūsu rīcībā esošie personu apliecinošie dokumenti – pase, eID karte (ja uzvārds tiek mainīts ar laulības noslēgšanu, personu apliecinošie dokumenti kļūst nederīgi un ar tiem nav ļauts ceļot).

Pēc tam, kad Fizisko personu reģistrā tiks aktualizētas ziņas par to, ka sastāvat laulībā, tad jums būs iespēja mainīt uzvārdu uz laulātā uzvārdu saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmās daļas 3. apakšpunktu, kas paredz uzvārda maiņu, ja persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu.

Par uzvārda maiņai nepieciešamajiem dokumentiem un kārtību varat uzzināt šeit. Vārda un/vai uzvārda maiņas iesnieguma izskatīšanas termiņš ir viens mēnesis.

Neskaidrību gadījumā aicinu vispirms sazināties ar PMLP.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas