E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28231
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
5
5

Kā, šķirot laulību, sadalīt ātro kredītu un līzinga maksājumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2023
Kristīne

Labdien! Vīrs vēlas šķirt laulību, mums nav noslēgts laulības līgums. Uz mana vārda laulības laikā ir paņemti vairāki līzingi sadzīves tehnikas iegādei un ātrie kredīti, kuri jāmaksā vēl divus gadus. Vīram šobrīd notiek maksātnespējas process, kuru palīdzu nomaksāt, tādēļ viņš laulības laikā nevarēja paņemt ne līzingu, ne kredītu. Vai man pēc laulības šķiršanas vienai jāmaksā visi līzingi un kredīti? Vai tomēr atbildība ir kopēja? Mēneša maksājums ir vairāku simtu eiro apmērā.

A
atbild:
04. janvārī, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 89. pantā noteikto, šķirot laulību, katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās. 

Likuma 91. panta trešajā punktā ir noteikts, ka “katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā”. Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātājam, kas to apgalvo. 

Ja par līzingu un kredītu maksājumus veicat viena pati, tad jums ir tiesības noteikt atbilstošo mantu kā savu atsevišķo mantu, jo par saistībām pret kreditoriem primāri atbild tas, kurš noslēdzis atbilstošo līgumu.

Tomēr, ja preces līzingā, kā arī ātrie kredīti tika ņemti abu kopējām vajadzībām, abiem laulātajiem būtu jāvienojas par to solidāru nomaksu.

Savstarpēji vienojoties, laulību ir iespējams šķirt pie notāra, kas ir ātrāk un finansiāli izdevīgāk. Vairāk par to varat izlasīt LV portāla atbildē, kas ir pieejama šeit. Tāpat jums ir tiesības vispirms konsultēties pie notāra par laulības šķiršanas līguma formu un nosacījumiem. Šeit ir pieejama notāru kontaktinformācija.

Ja tomēr neizdodas vienoties, tad laulību ir iespējams šķirt tiesā arī pēc viena laulātā pieteikuma (atbilstoši Civillikuma 70. pantā noteiktajam). Vairāk par laulības šķiršanas kārtību, ko var veikt arī attālināti, varat lasīt šeit.

Lai tiesa veiktu mantas sadali starp laulātajiem, būs nepieciešams iesniegt visus maksājuma dokumentus, kas attiecas uz kopīgo mājsaimniecību laulības laikā. Piemēram, ne tikai maksājuma apliecinājumi par kredītiem un līzingu, bet arī informācija par to, kas maksāja par komunālajiem pakalpojumiem, dzīvokļa īri, un citi maksājuma dokumenti, kas ir attiecināmi uz laulāto kopīgo mājsaimniecību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas