E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28180
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Lai piešķirtu Latvijas pensiju, jāiegūst informācija arī par apdrošināšanu citā valstī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. decembrī, 2022
Guna

Labdien! Iesniedzu VSAA iesniegumu par vecuma pensijas piešķiršanu. Tā kā nevarēju iesniegt visus dokumentus par darba stāžu, jo tie gājuši bojā ugunsgrēkā, man tika piešķirta provizoriskā pensija. Pašreiz likums paredz, ka vecuma pensijai pietiek ar 15 gadu darba stāžu. Man ir vairāk. 10 gadi ir strādāti ārzemēs, kur tika maksāti nodokļi, un, sasniedzot attiecīgo vecumu, par šo periodu kārtošu pensiju no attiecīgās valsts. Kāpēc man uzreiz netiek piešķirta vecuma pensija, ja iesniegumā norādīju, ka attiecīgos dokumentus nemeklēšu, jo tas ir dārgi un laikietilpīgi un neko īpaši nemainīs summā? Vai man ir tiesības celt pretenzijas un atteikties no provizoriskās pensijas, un pieprasīt vecuma pensiju?

A
atbild:
29. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas likums “Par valsts pensijām” nosaka: ja apdrošinātajai personai ir tiesības uz pensiju, bet pensijas apmēra noteikšanai nav visas nepieciešamās informācijas, pensijas pieprasītājam izmaksā avansu (jeb provizorisko pensiju). Avansu izmaksā ne ilgāk par sešiem mēnešiem, skaitot no nākamā mēneša pēc pensijas pieprasījuma iesniegšanas dienas. Avansa izmaksas termiņš nav attiecināms uz gadījumiem, kad piemēro regulu Nr. 883/2004 vai starptautiskos līgumus.

Piemēram, tiesības uz Latvijas pensiju tiek noteiktas saskaņā ar Latvijas nacionālajiem tiesību aktiem un regulas Nr. 883/2004 nosacījumiem, kas neparedz vairākām valstīm pensiju piešķirt par vienu un to pašu apdrošināšanas periodu.

LV portālā jau iepriekš ir skaidrots: lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu noteikt Latvijas apdrošināšanas stāžu un pieņemt lēmumu par pensijas piešķiršanu, ir nepieciešams saņemt informāciju par citas valsts apstiprinātajiem apdrošināšanas periodiem. Informācija tiek iegūta, apmainoties ar speciālām veidlapām kompetento iestāžu starpā. Tas, cik ilgā laikā tiek sniegta atbilde uz VSAA pieprasījumu, ir atkarīgs no citas valsts kompetentās iestādes.

Pirmšķietami, šie dati būs svarīgi arī kompetentajai iestādei citā valstī, kuras pensiju arī pieprasīsiet.

Pensijas izmaksa avansā tiek uzsākta, lai persona ilgstoši nepaliktu bez ienākumiem. Savukārt pēc visas nepieciešamās informācijas saņemšanas VSAA pieņem lēmumu par pensiju un to nosūta gan personai, gan kompetentajai iestādei.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas