E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28176
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai būs vecāku pabalsts tādā pašā apmērā kā par iepriekšējo bērnu, ja nestrādā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. decembrī, 2022
Simona

Sveicināti! Ja man piedzimst bērniņš, pirms pirmajam paliek 3 gadi, vai man pienākas tāds pats pabalsts kā par pirmo bērniņu, ja esmu pārtraukusi darba attiecības un uzsākusi strādāt kā pašnodarbinātais, un nepelnu vairāk par 500 eiro mēnesī? Vai pabalstu piešķir tādā pašā apjomā kā par pirmo bērnu, ja darba attiecību vairs nav?

A
atbild:
29. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Abās jūsu izklāstītajās situācijās (variantos) tiesību uz vecāku pabalstu nebūs. Līdz ar to nebūs iespējams izmantot likuma normu, ka sievietei par nākamo bērnu vecāku pabalstu piešķir ne mazāku kā par iepriekšējo bērnu, ja nākamais bērns piedzimst, pirms iepriekšējam aprit trīs gadiņi.

Lai būtu tiesības uz maternitātes un pēc tam uz vecāku pabalstu, jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai, kas sociālās iemaksas veic vismaz no 500 eiro, maksājot 31,07% likmi. Šī likme ietver apdrošināšanu maternitātei un vecāku apdrošināšanu, attiecīgi – arī tiesības uz šiem apdrošināšanas pabalstiem. Ja pašnodarbinātā ienākumi ir mazāki par 500 eiro mēnesī, iemaksu likme ir tikai 10%, un tā ir apdrošināšana tikai vienam gadījumam – pensijai.

Ir viens papildu nosacījums, proti, tiesības uz maternitātes pabalstu ir arī gadījumā, ja sieviete atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma (pirms izsniegta darbnespējas lapa B saistībā ar grūtniecību).

Turklāt, atsākot strādāt vai kā pašnodarbinātajai veicot iemaksas, ir jāparēķina, vai veidojas kvalifikācijas periods (minimālais sociālās apdrošināšanas periods), tas ir, vai sociālās apdrošināšanas iemaksas maternitātes un vecāku apdrošināšanai būs veiktas:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā;
  • 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam).

Kvalifikācijas periodā tiks ieskaitīts laiks, kad bijāt darba attiecībās un saņēmāt vecāku pabalstu par iepriekšējo bērnu, ja šis laiks būs 24 mēnešu periodā.

Vēl jāzina, ka pašnodarbinātajai šogad iemaksu pilnā likme (31,07%) ir jāmaksā vismaz no 500 eiro, kas ir minimālā alga valstī, nākamgad – no 620 eiro (tāda būs minimālā alga 2023. gadā).

Informāciju individuālā situācijā varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas