E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2815
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
4
4

Par asistenta pakalpojumu izglītības iestādē

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2013
Linda Lūse

Vai asistents bērnam ar īpašām vajadzībām pirmsskolas izglītības iestādē, kurš apgūst vispārējās izglītības programmu, tiek nodrošināts tikai uz 3 mācību stundām vai visu apmeklējuma dienu?

A
atbild:
12. septembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļa informēja, ka Ministru kabineta 2012.gada 9.oktobra noteikumos Nr.695 „Kārtība, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu izglītības iestādē” ir noteikts, ka no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu nodrošina līdz 40 stundām nedēļā. 

IZM, kuras speciālisti izstrādājuši šos Ministru kabineta noteikumus, detalizētāk nepaskaidro, kā pa dienām sadalāms asistenta pakalpojuma laiks, tas nav konkrēti noteikts arī noteikumos. 

Noteikumos ir paredzēts: lai saņemtu asistenta pakalpojumu, izglītojamās personas vecāki (vai persona, kas īsteno aizgādību, vai audžuģimene) iesniedz izglītības iestādē iesniegumu par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, norādot darbības, kuru veikšanai nepieciešams asistenta pakalpojums.

Iesniegumā var norādīt asistenta pakalpojuma sniedzēju. Izglītības iestāde noslēdz līgumu ar asistentu par asistenta pakalpojuma sniegšanu izglītojamai personai. Līgumā norāda asistenta pakalpojuma sniegšanas vietu un laiku, atlīdzību par asistenta pakalpojumu un atlīdzības samaksas kārtību. Ar līguma nosacījumiem iepazīstina izglītojamo personu un izglītojamās personas vecākus. 

Kā izriet no noteikumiem, par asistenta palīdzību, vietu un laiku jāvienojas, slēdzot līgumu. 

MK noteikumus paskaidrojošajā informācijā (anotācijā) norādīts, ka izglītības iestāde lēmumā par asistenta pakalpojuma piešķiršanu norādīs darbības, kurām tiks piešķirts un apmaksāts asistenta pakalpojums, kā arī pakalpojuma sniegšanas laiku atbilstoši mācību procesam (stundu skaitam, mācību plānam utt.). Izglītības iestādes lēmumu izglītojamā vecākiem ir tiesības apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, tātad 30 dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas (proti, lēmuma paziņošanas) augstākā iestādē. 

Asistenta pakalpojumu bērnam ir tiesības saņemt, ja ir ievēroti divi nosacījumi:

  • Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību;
  • attiecīgajā pirmsskolas iestādes grupā bērnus apmāca pēc obligātās pirmsskolas izglītības programmas.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas